KRISTIANSAND: Den 20 år gamle kvinnen ble ifølge politi og påtalemyndigheten overfalt, slått og voldtatt utenfor Sjøhuset natt til 3. august i år. Kvinnen husker ikke noe av det som skjedde, fordi hun både var beruset og kom i sjokk.

Da straffesaken mot den 15 år gamle rumenske tiggergutten startet i Kristiansand tingrett i går, ble det klart at systematisk politiarbeid, og en porsjon flaks, førte til det påtalemyndigheten mener er en fullstendig oppklaring av saken. Selv innrømmer den tiltalte 15-åringen at han hadde sex med kvinnen, men at dette var frivillig, understreket han i retten.

Hørte gråt

Etter at en kvinne som bor ved Sjøhuset, hadde hørt gråting og hulking, gikk hun ut på terrassen. Der så kvinnen at en mann lå over jenta på gresset. Hun ropte til de to, men da stakk mannen. Politiet ble tilkalt, og kvinnen, sterkt forslått, brakt til sykehus med ambulanse.

Politiet startet neste dag en systematisk innsamling av bilder og video fra overvåkningskamera i byen. En 25 år gammel politimann, som var ferievikar i Kristiansand, tok jobben. Ved hjelp av kvinnens klær som den beste identifikasjon, startet han arbeidet. Etter hvert oppdaget han video av voldtektsofferet spaserende i byen i retning Sjøhuset. Hun ble fotfulgt av en mann. Den samme mannen ble funnet igjen på flere andre overvåkningskamera i byen samme kveld og natt. Politiet hadde da de første spor. Da det noe senere ble klart at kvinnens mobiltelefon ble brukt til å ringe til Romania, sirklet politiet sin etterforskning inn mot det rumenske miljø i byen.

Traff 15-åringen

– Jeg og en kollega kjørte ut sivilt antrukket i sivil bil. Vi startet med å besøke steder hvor de rumenske tiggerne oppholder seg. Vi fant deres sovesteder, men ingen folk. Plutselig så vi i en gate i Kvadraturen en gutt som hadde samme sko og nøyaktig samme bukse som på overvåkingsbildene. Han ble stoppet, og tatt med til politistasjonen. Først ble han avhørt som vitne, men i løpet av forklaringen ble hans status endret til siktet, fortalte den 25 år gamle politimannen, som bidro til gjennombruddet i etterforskningen. Politibetjenten som «løste» saken er nå ansatt ved Oslo politidistrikt.

Den 15 år gamle rumeneren har gitt en rekke forskjellige forklaringer til politiet. Hans forklaring i retten var også på vesentlige punkter annerledes enn det han har fortalt politiet. Gutten sa at sexen var frivillig, at de to var kjent og hadde møtt hverandre tidligere og at han hadde fått mobilen som gave. Tiltalte innrømmet å ha slått kvinnen en gang, fordi hun etter hans oppfatning hadde begynt å bli plagsom. Guttens påstander ble blankt avvist av den fornærmede kvinnen, som blant annet fikk nesebeinsbrudd og flere andre skader på kroppen etter voldtekten.

Den tiltalte 15-åringen kan ikke skrive og lese. Han har ikke gått på skole og lever av å tigge. Det gjør også hans far og stemor, som begge var i retten i går.

Straffesaken mot rumeneren fortsetter i dag.