KRISTIANSAND: I forbindelse med årets tv-aksjon bidro syklisten fra Grimstad med ledertrøya fra årets Tour de France og fjorårets verdensmester-trøye, som begge ble auksjonert bort søndag kveld.

— Det gule trøya gikk for 75.000. Det synes jeg er en god pris for brukt sykkeltrøye. Den andre gikk for 20.000, sier kommunikasjonssjef i tv-aksjonen, Henning Brikt Andersen.

Syklisten fra Grimstad er godt fornøyd med utfallet.

— Det er en pen sum som jeg er godt fornøyd med. Det er to spesielle trøyer, men å ofre noen til tv-aksjonen er bare hyggelig, sier Hushovd til Fædrelandsvennen.

Under årets Tour de France fikk Grimstad-mannen totalt sju utgaver av den gule ledertrøya. Han har dermed fremdeles seks stykker liggende et eller annet sted.

Andre auksjonsobjekter var blant annet en privat konsert med Kaizers Orchestra og et besøk av utenriksminister Jonas Gahr Støre. Bandet fra Rogaland sørget for 200.000 kroner i kassa, mens foredraget med Gahr Støre gikk under hammeren for 120.000 kroner. Til sammen tjente Norsk Folkehjelp over 2,7 millioner kroner på 128 auksjoner holdt av QXL.

Aust-egder mest gavmilde

Mandag formiddag var opptellingen etter årets tv-aksjon så godt som ferdig. Totalt samlet bøssebærerne inn 208.692.865 kroner. Dette tilsvarer i gjennomsnitt 42,42 kroner pr. innbygger. Det totale beløpet blir noe høyere, ettersom bidrag fra næringsliv, selskaper og organisasjoner ikke blir klart før om noen dager.

Fylkesoversikten viser at austegdene var de mest gavmilde i hele landet. Hver innbygger i Aust-Agder ga i snitt 49,23 kroner til tv-aksjonen. Vest-Agder endte på en femteplass, med 44,81 kroner per innbygger, også det over landsgjennomsnittet.

Austegden Hushovd er ikke overrasket over at hjemfylket kom godt ut på statistikken.

— Det er jo slik vi er. Vi er litt mer gavmilde enn vestegdene av natur, ler Hushovd, som for tiden er hjemme i Norge for å gå på jakt.

Bedre enn i fjor

Totalt ble det samlet inn i overkant av 13 millioner kroner i de to -Agder-fylkene.

— Det er fantastisk. At Vest-Agder kommer høyere enn i fjor er også gøy, sier aksjonsleder for Agder, Anita Mørland.

Se oversikten over Agder-kommunene her.

Hun kan fortelle at bøssebærerne i Aust-Agder samlet inn litt mer enn i fjor, mens det i Vest-Agder havnet litt mindre i bøssene enn under fjorårets aksjon.

— Hvorfor Aust-Agder havner så høyt i år er vanskelig å si. Vi har generelt en utfordring i Agder, ettersom det er skolefri. Det som får innvirkning på resultatet er om folk er hjemme eller ikke og hvor mye formålet engasjerer, sier Mørland.

Engasjement

Hun nevner at det på tampen ramlet inn 10.000 kroner fra Post- og teletilsynet, som hadde satt i gang et opplegg på eget initiativ.

— Den type engasjement betyr mye. I fjor var Aust-Agder og Vest-Agder nummer nummer to og tre på bøsser, men ramlet ned på listen når tallene fra næringsliv og organisasjoner ble talt med, sier Mørland.

Aksjonen til Israel-vennene har trolig hatt liten innvirkning, verken i positiv eller negativ retning.

— De eneste spørsmålene jeg har fått om den aksjonen har vært fra media, sier Mørland, som legger til at hun er ekstremt takknemlig for innsatsen til alle de frivillige som har bidratt.

— Jeg er veldig ydmyk for innsatsen de har gjort. Hver enkelt frivillig betyr alt, sier hun.

Bykle ga mest

Under fjorårets tv-aksjon, hvor inntektene gikk til Flyktninghjelpen, ble Aust-Agder og Vest-Agder henholdsvis nummer seks og ni på listen over de mest gavmilde fylkene.

Bykle var den mest gavmilde av Agder-kommunene i år, med 133,42 krone i snitt per innbygger. I Vest-Agder havnet Sirdal øverst på listen, med 77,84 kroner per innbygger. Lyngdal kom sist, med 38,75 kroner per innbygger.

Kristiansand ble nest best av de ti største byene, kun slått av Trondheim.