KRISTIANSAND: Bystyrepolitiker og Frp-leder Tor S. Utsogn var en av dem som engasjerte seg i utfordringene knyttet til de kriminelle ungdommene som herjet i Kristiansand i fjor.

Han er bekymret for hva som vil skje når flere av disse ungdommene nå kommer tilbake.

Bakgrunn: Institusjonsungdommer tilbake til Agder

Rehabilitering

— Ja, jeg er bekymret, sier Utsogn, som støtter politimesterens anmodning om to nye stillinger til å forebygge ungdomskriminalitet.

— De to stillingene mener jeg vi trenger. Historikken Kristiansand har hatt tilsier at vi trenger et oppfølgingsteam, sier Utsogn.

Han peker på rusrehabilitering og utdanning som viktige virkemidler i oppfølgingen, men først og fremst vil han advare ungdommene mot å fortsette sin kriminelle løpebane.

— Fra kommunens side er det helt uakseptabelt med videre kriminalitet. Det tjener verken samfunnet eller dem selv. Vi må forvente det samme av disse ungdommene som alle andre. Driver man med kriminalitet skal man straffes, sier Utsogn.

Håper på endring

Utsogn håper oppholdet utenfor landsdelen har sendt ungdommene i en annen retning.

— Etter et undervisningsopplegg andre steder i landet er det grunn til å forvente at oppførselen er blitt noe bedre. At de har lært å leve et annet type liv og andre verdier. Det er bare å håpe at de har roet seg, sier Utsogn.

— Hva mener du kommunen kan bidra med?

— Hvis det er snakk om mindreårige, så skal ungdom som misbruker rusmidler ha et behandlingsopplegg. Her har vi et ansvar, selv om det er spesialisthelsetjenesten – altså staten – som har ansvaret for avrusing og behandling av rusavhengige. Er de over 18 år er det dessverre ikke så mye vi kan gjøre. Da er det politiet som har ansvaret hvis de begår ny kriminalitet, sier Utsogn.

Samfunnsstraff

. Utsogn mener det er viktig at kommunens ungdomsteam og barnvernet følger ungdommene tett når de kommer tilbake. Han legger samtidig trykk på at det må slås hardt ned på nye kriminelle forhold, for både dem som er over og under 18 år.

— En del av disse ungdommene har opplevd manglende grensesetting. Da må samfunnet vise at handlinger får konsekvenser. De som er under 18 settes ikke i fengsel, men kan dømmes til rusavvenning og samfunnsstraff. En samfunnsstraff innebærer at du må opp om morgenen. Det mener jeg er sunt for unge som har kommet på skråplanet. Det er viktig å sende et signal – både til disse ungdommene og andre som kunne tenke sg å gå den samme banen – at kriminalitet straffer seg, sier Utsogn.