AGDER: – Jeg fikk sjokk da det gikk opp for meg at det bare var barn som var født tidligere på året som hadde lovfestet rett til barnehageplass. Nå må vi prøve å få dagmamma, men hadde håpet at sønnen vår kunne fått plass i barnehage slik som storesøsteren, sier Line Daastøl fra Flekkefjord.

FALLER UTENFOR: Vesle Marko Felix ble født for sent på året til å bli omfattet av den lovfestede retten til barnehageplass. Mor Line Daastøl skal tilbake i jobb i august og fortviler over mangelen på barnehageplasser i Flekkefjord. FOTO: TORBJØRN WITZØE Foto: Torbjørn Witzøe

Lille Marko Felix Daastøl-Ignjatovic deler skjebne med mange andre barn i landsdelen som foreløpig har minimale sjanser for barnehageplass fra høsten. Bare i Kristiansand er det 293 som har søkt, men som ikke har rett på barnehageplass. Rådgiver Mariann Stephansen i barnehageetaten tror disse vil ha små sjanser for å få plass før det bygges helt nye barnehager. BRAKKEBARN.

— Flere kommuner oppretter nå barnehageplasser i midlertidige lokaler for å gi plass til alle som har lovfestet rett til plass. Plikten til å tilby barnehageplass fra kommende høst gjelder imidlertid ikke overfor barn som er født etter 31. august 2009 eller dersom søknadsfristen ikke er overholdt, sier rådgiver Bodil Fjelde ved Utdanningskontoret hos fylkesmannen i Vest-Agder.

Mens mindre kommuner som Sirdal og Åseral stort sett kan tilby plass til alle som søker, opererer kommuner som Lyngdal, Flekkefjord, Mandal, Søgne og Kristiansand med ventelister.

– Vi vil opprette mellom 30 og 40 midlertidige plasser i andre kommunale bygg eller brakker. Når det gjelde 10 barn som er født etter 31. august i fjor blir det verre å finne løsninger, sier tjenesteleder Anne-Lise Aagedal i barnehagesektoren i Flekkefjord.

– Jeg er optimist og tror vi skal klare å gi plass til i alle fall de som har lovfestet rett til plass, men for å klare det må det opprettes nye plasser i midlertidige lokaler. Jeg kan imidlertid ikke love plass til de 21 barna som er født etter 31. august i 2009, sier rådgiver Oddrun Rekvik i Lyngdal kommune.

– STORT LØFT.

I Søgne må det innen 1.august opprettes mellom 25 og 30 nye barnehageplasser for at kommunen skal innfri sine forpliktelser. Det mener enhetsleder Ivar Indrebø de skal klare, men tror det blir verre å finne plass til ytterlige 16 barn som ikke har lovfestet rett til plass.

– Vi skulle gjerne gitt plass til alle, men har faktisk gjort mye de siste årene. Siden 2005 har kommunen lagt til rette for over 300 nye barnehageplasser i Søgne, opplyser Ivar Indrebø.

AUST-AGDER.

Helene Frydenberg hos fylkesmannen i Aust-Agder sier at samtlige kommunene i fylket mener de skal klare å tilby barnehageplass til alle som har lovfestet rett til dette. Det er Arendal og Lillesand som strever mest for å få dette til.