FARSUND: Det var 15. mai i fjor at politiet tok hånd om en mann som var slått ned. Den tiltalte 28-åringen var svært fornøyd med at voldsofferet ”satt skamslått på utstilling” bak i cellebilen og tok dette opp mot politiet.

Tiltalte ble bedt om å gå fra stedet, men nektet dette. Flere ungdommer oppførte seg aggressivt mot politiet, men den tiltalte 28-åringen ble oppfattet som verst. Etter at ambulansen hadde dratt, stilte mannen seg foran politibilen og ville ikke flyttet seg.

Pepperspray

28-åringen ble pågrepet, men det likte ikke en gjeng ungdommer.

”Tiltalte gjorde fysisk motstand mot pågripelsen, og det strømmet straks andre ungdommer til for å hjelpe ham. Situasjonen ble kritisk, og begge politibetjenter fant det nødvendig å bruke pepperspray mot ungdomsgjengen. Tiltalte greide å rive seg løs ved hjelp av de andre ungdommene og stakk fra stedet.”, heter det i dommen.

I retten kom det fram at politifolkene ikke kunne få hjelp.

”Slik patruljesituasjonen i regionen var, var det i realiteten ingen mulighet til å tilkalle forsterkninger”, heter det i dommen.

Retten var ikke i tvil om at 28-åringen nektet å følge politiets pålegg.

Bilvrak i høyden

Listen over tiltalepunkter er lang mot 28-åringen, som tidligere har mistet førerkortet på livstid etter å blant annet å ha kjørt rundt med en politimann liggende på panseret.

29. juli i fjor ble mannen observert da han kjørte bil. Bak bilen hang en tilhenger som hadde to bilvrak i høyden. Politiet la seg på hjul og fant fram til mannen ved Evje bilopphugging.

En kvinne som også var på stedet hevdet at det var hun som kjørte bilen, men dette festet retten ikke lit til.

Mange forhold

Flere kjøreturer uten gyldig førerkort, å ha vært innblandet i trafikkuhell, fyllekjøring med 2,04 i promille og farlig kjøring var de andre forholdene han måtte svare for i retten.

Mannen er tidligere dømt seks ganger, deriblant for promillekjøring, kjøring av uregistrert motorvogn og kjøring uten førerkort.

”Etter rettens oppfatning har det i denne saken som tidligere vært tilfeldigheter som avgjorde at ikke liv gikk tapt eller at det oppstod alvorlig personskade. Tidligere straffer har hatt liten innvirkning på tiltaltes kriminelle atferd, og hans forhold til bilkjøring representerer en særdeles stor fare for ham selv og andre. Tiltalte har svært lav terskel for å kjøre bil, på tross av at han ikke har førerrett og flere ganger tidligere er domfelt for kjøring uten førerkort. Tiltalte har heller ingen reservasjoner mot å ta med seg passasjerer når han kjører, heller ikke etter å ha inntatt alkohol. Individualpreventive hensyn tilsier en streng reaksjon. Også allmennpreventive hensyn tilsyn tilsier at det reageres strengt”, heter det i dommen.

Tiltalte erkjente enkelte av tiltalepunktene, men ble funnet skyldig på alle punkter.

”Tiltalte har kun erkjent straffeforhold for forhold hvor bevisene mot ham har vært særlig sterke, med øyenvitner eller fotobevis.”, skriver retten.

Må sone i fengsel

Retten satte straffen til ubetinget fengsel i ni måneder og 10.000 kroner i bot. 28-åringen har dessuten fått inndratt en bil til en verdi av cirka 30.000 kroner.

Han må også betale 2500 kroner i erstatning og 3000 kroner i saksomkostninger.