KRISTIANSAND: — Han var på feil sted til feil tid, konstaterte administrerende direktør Øivind Stenstad under mandagens pressekonferanse ved Xstrata Nikkelverk.

Siden tirsdag i forrige uke, da en eksplosjon i bedriftens rosteanlegg kostet den 18 år gamle elektrikerlærlingen Øyvind Bue Lundevold livet, har det vært jobbet intenst med å finne årsaken. Interne og eksterne eksperter har kommet et godt stykke på vei i arbeidet, og i dag forklarte de hva som hadde skjedd:

— Det har oppstått en liten, lokal brann i et metallrør som fører oksygen inn i rosteovnen. Så har en stikkflamme nådd noe elektrisk utstyr, som har tatt fyr og dannet branngasser. Deretter har kombinasjonen av branngassene og ren oksygen dannet eksplosjonen. Trykkbølgen rev først ned en vegg, deretter fulgte den en korridor som ender opp i ei dør ut til bedriftsområdet. Lundevold stod rett foran døra i det bølgen kom. Han hadde maksimal uflaks, sa Øivind Stenstad – fortsatt tydelig preget av hendelsen.

Arbeidet med å finne de bakenforliggende årsakene til ulykken fortsetter. Før produksjonen er tilbake på nivå med før ulykken, skal Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ha gitt sitt samtykke.