TVEDESTRAND: Den 34 år gamle siktede mannen kom til leiligheten hvor hans fostermor bodde søndag kveld. En 18 år gammel kamerat var til stede i leiligheten da drapet skjedde. 34-åringen er siktet for forsettlig drap. Kompisen på 18 er siktet for medvirkning til forsettlig drap. Begge blir fremstilt for varetektsfengsling i Aust-Agder tingrett tirsdag.

En nabo som bor i første etasje i huset hvor drapet skjedde, hørte at røykvarsleren ble utløst. Det førte til at han varslet brannvesenet i Tvedestrand. Politiet ble også varslet. Brannfolkene fant den døde kvinnen.

Etter at kvinnen var drept forlot de to mennene leiligheten, som ligger i nærheten av en campingplass ved Fianesvingen i Tvedestrand.

Meldte seg for politiet

Foto: Roar Laugerud / Dagbladet Foto: Roar Laugerud / Dagbladet

Kort tid etter drapet meldte 18-åringen seg selv for politiet. Det skjedde ved 22-tiden. En time senere ble 34-åringen pågrepet hos noen bekjente han hadde oppsøkt.Den drepte kvinnen ble mandag morgen brakt til Rettsmedisinsk Institutt (RMI) for obduksjon. På grunn av ferieavvikling og stort arbeidspress på RMI får ikke politiet den foreløpige og muntlige obduksjonsrapporten før tidligst tirsdag morgen.

Kriminalteknikerne gjorde unna det meste av arbeidet på åstedet natt til mandag. Tirsdag fortsetter arbeidet i boligen i Tvedestrand.

Relasjonene mellom de involverte

Politiet vil foreløpig ikke bekrefte eller avkrefte hvilke relasjoner som er mellom avdøde og de siktede.

— Dette er av formelle årsaker, fordi vi avventer den sikre identifikasjon av avdøde fra Rettsmedisinsk Institutt. Når den foreligger, vurderer vi å fortelle mer om relasjonene mellom de tre personene, forteller politiadvokat Geir Magne Søfteland ved Arendal politistasjon til fvn.no. Politiet venter på den foreløpige obduksjonsrapporten, før de endelig kan bekrefte dødsårsaken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Politiadvokat Geir Magne Søfteland. Foto: Tore-André Baardsen. Foto: Tore Andre Baardsen

Politiet stiller seg nå spørsmålet om det ble gjort et forsøk på å utvikle en brann i leiligheten. Det kan bety at den 34 år gamle fostersønnen kan bli siktet for ildspåsettelse i et forsøk på å skjule en annen forbrytelse. Dette vil han inngående bli avhørt om når han skal forklare seg for politietterforskerne i ettermiddag. Avhøret blir tatt opp med lyd og bilde.

Baquetter på komfyren

Det er i flere medier opplyst at det var bagetter i stekeovnen som utløste røykvarsleren i leiligheten til den avdøde kvinnen. Bagettene stod på komfyren, og en plate var slått på. Hvem som har slått på platen er uavklart. Enten kan den avdøde kvinnen ha gjort dette før hun ble drept, eller så har en eller begge de to siktede gjort dette, enten for å utløse en brann, eller for å skape oppmerksomhet slik at noen oppdaget hva som hadde skjedd.

Den siktede 34-åringen har åtte straffedommer fra tidligere. I det vesentligste dreier det seg om vinningsforbrytelser, men også bedrageri, trusler og narkotikakriminalitet. Den siste dommen han fikk var fra 25. januar i fjor. Han ble da dømt til ubetinget fengsel i 75 dager.

Den 18 år gamle siktede mannen fra Tvedestrand har to mindre straffbare forhold bak seg. Det ene er en narkotikasak fra Oslo, mens den andre er en tyverisak fra Tvedestrand.

Fengslingsmøte i morgen

De to siktede blir fremstilt for varetektsfengsling i Aust-Agder tingrett tirsdag. I tillegg til siktelsen om forsettlig drap, vil politiet be retten avsi kjennelse for at de to skal sitte i fullstendig isolasjon i de to første ukene av en varetektsperiode på fire uker. Det vil også bli krevd brev— og besøksforbud.