KRISTIANSAND: For noen uker siden ble Kristiansand kommune dømt i lagmannsretten til å betale en erstatning på en million kroner til en tidligere elev ved en barneskole i Kristiansand.

Saken hadde da vært i tingretten, hvor kommunen fikk medhold, men den tidligere eleven anket videre til lagmannsretten som mente skolen burde gjort mer for å forhindre mobbingen.

Advokat Gro Hamre, kommunens forsvarer i saken, sier de ikke vil anke erstatningsbeløpet.

— Vi anker over ansvarsgrunnlaget fordi vi mener terskelen er for lav, sier hun.

Kommunen er uenig i at de burde gjort mer for å forhindre mobbingen.

En belastning

Advokat Gisle A. Johnson har varslet sin klient om at saken vil bli anket. Han sier klienten hadde håpet å unngå denne belastningen.

Nå skal saken til ankeutvalget, som bestemmer om saken skal behandles av Høyesterett.

— Enten henviser de saken til behandling, eller så blir lagmannsrettens dom stående.

Johnson har ikke møterett i Høyesterett, men tror likevel han vil få muligheten til å føre saken dersom den blir tatt opp.

— Det kreves to prøvesaker for å få møterett i Høyesterett. Hvis denne saken blir tatt opp, så ser jeg for meg at den kan bli tatt opp som prøvesak, sier Johnson.

Mobbet over flere år

Saken har sitt utspring i 30-åringens tid som elev ved en barneskole i Kristiansand på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet. På begynnelsen av 2000-tallet fikk han påvist blant annet diagnosen posttraumatisk stresslidelse, og i fjor valgte han å gå til erstatningssøksmål. 30-åringen ønsker å være anonym.

Han skal ha blitt mobbet over en periode på flere år, både fysisk og psykisk. Selv om 30-åringen selv har beskrevet konkrete situasjoner for retten, situasjoner som innebar slag og spark, samt andre nedverdigende handlinger, var ikke dette noe retten fant bevist. Grunnlaget skal være at flere av episodene ikke kunne dokumenteres med legejournaler eller lignende.

Retten skriver imidlertid i sin dom at de finner ”bevismessig belegg for at han ble isolert og stilt alene i en grad som var klart merkbart og skadelig for ham”. Retten konkluderer med at det dreier seg om mobbing, og at skolens ledelse burde ha ”benyttet sin posisjon og myndighet til selv å gripe inn overfor mobbingen”. Lagmannsretten var enstemmig i sin dom.

Nå vil altså ankeutvalget vurdere om saken skal prøves i Høyesterett.