LYNGDAL: Før kommunestyret 19. mai fikk ordføreren overlevert en bunke med 922 underskrifter. Kampanjen var til støtte for å beholde Å ungdomsskole.

Det ble i kommunestyret vedtatt at skolen skulle beholdes, med 15 mot 14 stemmer. Nå har imidlertid ordføreren fått sett litt nærmere på underskriftene.

— Når jeg studerer underskriftene som er levert inn, ser jeg flere steder at det er de samme personene som har skrevet og påført andre navn. Flere av navnene som er påført kan tyde på at det er mindreårige barn. Ettersom dette er blitt et offentlige dokument, stiller jeg spørsmål om dette er lovlig, sier ordfører Ingunn Foss til Farsunds avis.

- Politisk handling

Professor Dag Ingvar Jacobsen ved Universitetet i Agder mener underskriftsaksjonen om å opprettholde to ungdomsskoler er en politisk handling.

— Jeg vil ikke inn på det etiske eller det juridiske om at andre har påført barna sine navn på listene til denne aksjonen, men politisk er dette ikke korrekt. Myndighetsalderen i Norge er 18 år, selv om man enkelte steder forsøker å senke stemmealderen til 16 år i lokalvalgene. De som sto bak aksjonen i Lyngdal skulle forholdt seg kun til dem som var over 18 år for at listen skulle vært korrekt politisk, mener professoren.

Fikk tips av ordføreren

Det var to jenter, Maria Salomonsen (24) og Birgitte Salomonsen (15), som tok på seg ansvaret med å utforme underskriftsskjemaene. De fulgte en link som ordføreren selv hadde lagt ut på Facebook.

Sammen med linken hadde hun skrevet en kommentar rettet mot initiativtakerne:

"Birgitte. Folkeavstemming er en stor og omfattende greie - også underlagt lov. Jeg vedlegger info i denne linken som du kan lese. Ser ut som minimumskravet for å få vurdert en avstemming er 300 underskrifter. Ta gjerne kontakt for ytterligere info".

Må ikke være myndig

I linken som jentene fulgte beskrives det som kalles et innbyggerinitiativ. Dokumentet er en veiledning utgitt av Kommunal- og regionaldepartementet, og i dokumentet står blant annet kravene til et innbyggerinitiativ beskrevet:

"Initiativretten er gitt ”innbyggerne” i kommunen eller fylket. Dette betyr at de som står bak forslag må være registrert bosatt i kommunen dersom forslaget fremmes overfor kommunen, eller i fylket dersom forslaget fremmes overfor fylkeskommunen. Det er ikke et krav at de som står bak forslaget har stemmerett. Det betyr at forslag kan fremmes også av personer under 18 år".

Et spørsmål om etikk

Professor Dag Ingvar Jacobsen presiserer at han ikke vil uttale seg i saken, men kan på generelt grunnlag si at dette er mer et spørsmål om etikk.

— Det er ingen regler eller noe forbud mot at mindreårige står på underskriftslister, men det får være opp til hver enkelt å bedømme om de mener at det er greit at unger ned i 5-6 års alderen som står på denne listen, sier han til fvn.no.

Ferdig med saken

Ordfører Ingunn Foss sier underskriftsaksjonen er betenkelig, men at hun ikke vil gjøre noe videre med saken.

— Jeg tenker at saken nå er avgjort, og jeg har ingen tanker om å gjøre noe mer med dette. For min del så er saken slik den er, og jeg forholder meg til det, sier hun på telefon fra Oslo.

Maria Salomonsen sier hun hadde sine tre beste skoleår på Å ungdomsskole. Til tross for at de står på hver sin side i spørsmålet om Lyngdals skolestruktur, synes hun ordfører Ingunn Foss har oppført seg ryddig i saken.

Salomonsen er glad for at skolespørsmålet nå er avgjort, men erkjenner at det kunne vært klarere rammer rundt underskriftskampanjen.

— Vi ser i ettertid at vi burde hatt et krav om alder og skrevet dette på underskriftslistene, sier hun til fvn.no.