KRISTIANSAND: — Vi skal hjelpe ungdommene til å finne sitt potensial, sier Hans Lund, prosjektleder og spesialpedagog ved Nav Kristiansand.

Han leder arbeidet med å etablere en base for ungdom som har falt ut av videregående skole, såkalte "dropouts".

Basen skal ligge i Østerveien 6 i Kristiansand, og skal bli et sted der hovedsaklig ungdom i alderen 16 til 25 år skal få tilbake livsgnist og motivasjon.

— Ungdommene vurderes som viktige og verdifulle. Fordi de har mislyktes på skolen, betyr ikke det at løpet er kjørt, påpeker Lund.

268 på sosialhjelp

På basen skal ungdommene få mulighet til å fullføre nødvendige eksamener og komme seg ut i arbeid. Tiltaket skal motvirke både fattigdom og antall sosialhjelpsmottakere.

Hans Lund, prosjektleder og spesialpedagog ved Nav Kristiansand, leder arbeidet med å etablere en base for ungdom som har falt ut av videregående skole, såkalte "dropouts". Foto: Tormod Flem Vegge

Arbeidet skal rettes inn mot de 268 ungdommene i Kristiansand som nå mottar økonomisk sosialhjelp.— Det er mange skjulte årsaker til at ungdom dropper ut av videregående skole. Det kan blant annet være sviktende foreldre, depresjoner og rus, forteller Lund.

Samarbeidsprosjekt

Prosjektet er et samarbeid mellom Nav, Kristiansand kommune, fylkeskommunen og lokalt næringsliv. Kommunen skal blant annet bidra med kompetanse innen rus og psykiatri, mens fylkeskommunen skal bidra med undervisningskrefter. Næringslivet skal stille arbeidsplasser for ungdommene til disposisjon.

— Dette handler om å gi ungdom mestringsfølelse i en bedrift, slik at de blir motivert til å sette seg på skolebenken igjen og få en utdannelse, sier Lund.

Han opplyser at ungdommene skal skoleres i både personlig utvikling og dannelse.

"Morten" på vei tilbake til livet

23 år gamle Morten hadde problemer med motivasjonen på videregående skole, kombinert med rusproblemer. Nå skal den nye basen hjelpe ham videre ut i fast jobb.

— Det var et kurs på Nav som hjalp meg til å innse at jeg ønsket å arbeide med barn, forteller "Morten".

PÅ VEI TILBAKE: "Morten" har vært rusfri i 20 måneder, og nå har han funnet drømmejobben som "barnehageonkel". Foto: Tormod Flem Vegge

23-åringen jobber nå i en barnehage i Kristiansand. Han vil etter hvert bli en del av den nye "dropouts"-basen i Østerveien. Der skal han få hjelp til å få nødvendig utdanning, slik at han blir kvalifisert til fast ansettelse i barnehagesektoren. Det skal blant annet hentes inn lærere fra videregående skoler, som skal bidra til å skreddersy et opplegg for ham.— På videregående var jeg svært lite motivert. Jeg gikk også på en linje med fag jeg ikke hadde interesse for. I tillegg slet jeg med ulike rusmidler, forteller "Morten".

Han har nå vært rusfri i 20 måneder, og forteller at det har vært nødvendig å bryte med venner i dårlige miljøer, for å komme dit han er i dag.

Skreddersydd opplegg

Elisabeth Engemyr er leder for Nav Kristiansand. Hun forteller at hver enkelt ungdom skal få et skreddersydd opplegg på basen i Østerveien.

Elisabeth Engemyr, leder for Nav Kristiansand, sier at hver enkelt ungdom skal få et skreddersydd opplegg på basen i Østerveien. Foto: Tormod Flem Vegge

— Dette er en stor, kjempeviktig satsing som det er knyttet store forventninger til. Målet er at vi i løpet av 2013 skal ha innom 70–80 brukere på basen, sier Nav-lederen.

- For mange på sosialhjelp

— Det er viktig med målrettet innsats mot den enkelte i samfunnet. 268 ungdommer på økonomisk sosialhjelp er et altfor høyt tall, påpeker Lars Dahlen, helse- og sosialdirektør i Kristiansand kommune, som understreker at det koster mye penger med slik type sosialhjelp.

— Ungdommene er i sin beste alder, der de i utgangspunktet skulle ha vært i arbeid, tjent penger og bidratt til samfunnet, poengterer Dahlen.

4,5 millioner i støtte

Tirsdag var seniorrådgiverne Stine Glosli og Eva Herud fra Arbeids- og velferdsdirektoratet i Kristiansand for å høre mer om "dropouts"-prosjektet. De fikk også kikke litt på det nye huset i Østerveien. Direktoratet har bevilget 4,5 millioner kroner i støtte til prosjektet over en treårsperiode.

— Kristiansand har det største Nav-kontoret i landet. Det som skjer her, kan ha læringsverdi for resten av Agder, så det blir spennende å følge med på prosjektet, sier Eva Herud.

Ikke tilfeldig valg

Basen i Østerveien er ikke tilfeldig valgt. Den ligger ved bussmetroaksen, noe som er praktisk for elevene.

I tillegg ligger basen slik til at det er kort vei både til Kvadraturen skolesenter, Tangen videregående skole og Kristiansand katedralskole Gimle, der lærerkrefter skal hentes fra.