RISØR: — Det er bare flaks at isblokka ikke traff kameraten min høyere opp. Den slo luften helt ut av han, forteller Peter Magne Damgaard (64) fra Tvedestrand, til fvn.no.

Han var ute på kjøretur på E 18 sammen med en kamerat da en isblokk løsnet fra fjellkanten ved Sørlandsporten på E 18 ved Risør lørdag ettermiddag. Damgaard kom kjørende i 70 km/t fra sørsiden av tunnelen da raset skjedde. Raset bestod ifølge Damgaard av både is og snø og gjorde at han ble blendet og mistet sikten på bilen.

- Ikke mulig å unngå

— Isblokken var ikke mulig å unngå, sier Damgaard som vrengte bilen over så langt han kunne i motsatt kjørefelt i et forsøk på å hindre et sammenstøt med isblokken.

Isblokken, som trolig veide mellom 8-10 kilo, knuste frontruta på bilen, og traff kameraten som satt i forsetet, i magen.

Han ble til alt hell ikke alvorlig skadet, men fikk seg en real trøkk.

— Han er kraftig forslått og stiv i den ene armen hvor han ble truffet, men til alt hell gikk det hele bra, forteller Damgaard, til fvn.no.

Kameraten ble kjørt til sykehuset for en nærmere sjekk etter uhellet, men ble skrevet ut kort tid etter.

Denne isblokken på nærmere ti kilo løsnet fra fjellkanten og traff Peter Magne Damgaard sin bil da han kom kjørende på E 18 lørdag ettermiddag. Foto: Peter Magne Damgaard

Stengte veien

Veien ble stengt av politiet kort tid etter uhellet, men er nå åpen for trafikk igjen.

— Veitrafikksentralen er varslet og arbeider nå med å fjerne restene av isen, opplyser operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Børge Steinsland, til fvn.no omkring klokken 17. Ved Veitrafikksentralen opplyses det imidlertid at det fortsatt er redusert framkommelighet etter at veien ble åpnet for trafikk.

— Vi har heller ikke fått noen meldinger på at arbeidet med å fjerne is er avsluttet, opplyser operatøren til fvn.no lørdag kveld.

Damgaard håper Statens Vegvesen nå sikrer fjellsiden bedre. Ifølge ham er det ikke første gang at det går ras ved tunnelen.

— Nei, og jeg har bare ventet på at det skulle skje igjen, så nå håper jeg de tar noen grep for å sikre stedet.