FROLAND: — Innen neste stortingsperiode er over, er det sannsynligvis for sent å nå to-gradersmålet. Vi har en alvorlig tidsklemme, og må handle nå. Politikerne gjør altfor lite, sier Svein Tveitdal.

Den tidligere FN-direktøren jobber som klimarådgiver, og er en av Norges absolutt fremste eksperter på området. Sammen med 40 organisasjoner vil han ha en folkebevegelse før stortingsvalget. De har samlet seg under paraplyen Klimavalg 2013. Her finnes naturligvis flere miljøorganisasjoner, men også en hel rekke kristne lag og foreninger som Den Norske Kirke, Frelsesarmeen, Kirkens Nødhjelp og KFUK - KFUM. I tillegg finnes arbeidstakerorganisasjonen LO Oslo, og flere andre foreninger.

Gjennom flere møter har foreningene blitt enige om seks krav til klimapolitikken foran neste valg.

- La olje ligge

Mest kontroversielt, men kanskje også mest effektivt, er kravet om at norsk oljeindustri må redusere utvinningstempoet. De må la olje- og gass bli på havbunnen.

— Dette satt langt inne hos de som organiserer oljearbeidere, men det er viktig. Vi kan ikke bare la andre land ta ulempene, sier Tveitdal.

— Dette koster mye penger?

— Ja, og det er der problemet ligger. Oljenæringen er imot dette, og den er mektig. Men vi er nødt. Klarer vi ikke å redusere utslippene, når vi ikke målet om maks to graders global oppvarming. Da blir konsekvensene veldig store, det kan bli økonomisk resesjon, sier Tveitdal. Han mener det i stedet bør satses mye hardere på grønne arbeidsplasser, slik de har hatt suksess med i Tyskland og i California.

Merker konsekvensene

Tveitdal nevner flere eksempler på at klimaendringene allerede er over oss. Tørke og flom om hverandre i store deler av verden. Stormen Sandy i Amerika er et nytt eksempel. Issmeltingen i arktiske strøk er et annet. De siste fire årene har det blitt stille rundt klimasaken. Tveitdal mener politikernes klimaforlik på langt nær er nok.

— Jeg må si at jeg er overrasket over at folk ikke går i gatene og protesterer når isen smelter rundt Nordpolen. Om ti år kan det være helt isfritt der på sommeren. Før trodde vi det ville gå 100 år før det skjedde. Men hva skjer i Norge? Jo, vi blir glade for å komme lettere til oljeressursene som før lå under isen, sier Tveitdal oppgitt.

— For første gang leverer vi kloden videre i dårligere forfatning til neste generasjon, legger han til.

Skal bli synlige

Han hevder å ha belegg for at flertallet av folket vil ha strengere klimatiltak enn politikerne klarer å gjennomføre.

— Vi ønsker et folkelig engasjement. Folk flest kan gjøre noe gjennom å reise kollektivt, kjøpe el-bil - og i hvert fall ikke SUV – gjøre tiltak i huset for å redusere energiforbruket og kanskje fly mindre. Men det som virkelig monner, er å stemme på politikere som vil innføre tiltak som betyr mye, sier Tveitdal, og viser til lista de er blitt enige om (se faktaboks).

Svein Tveitdal har bakgrunn som miljørådgiver i FN og grunnla Grid-senteret i Arendal. Nesten 60.000 mennesker følger hans miljøoppdateringer på Twitter. Fram mot høsten skal han og Klimavalg 2013 bli enda mer synlige. 24. august skal de mobilisere stort med stands rundt i landet. På Arendalsuka skal de sette dagsorden med klimadebatter. De skal også sjekke partiprogrammene mot deres krav.

Vil ikke love redusert oljeutvinning

De tre partitoppene Kari Henriksen (Vest-Agder Ap), Kjell Ingolf Ropstad (Aust-Agder KrF) og Ingunn Foss (Vest-Agder Høyre) roser initiativet som kommer fra de 40 organisasjonene, anført av klimarådgiver Svein Tveitdal.

— Alle ser alvoret, men man makter bare ikke å få til endringer. Mens både Sverige og Danmark har klart å redusere sine utslipp etter Kyoto 1-avtalen, har Norge økt sitt utslipp av klimagasser med 5,8 prosent. Da er det utrolig flaut når Jens Stoltenberg snakker om månelanding i klimapolitikken, sier Kjell Ingolf Ropstad. Han hilser en mer radikal klimapolitikk velkommen, og lover dette god plass i valgkampen.

— De peker på seks viktige punkter, sier Ropstad.

Kari Henriksen er ikke enig i at Jens Stoltenberg fører en flau klimapolitikk, men sier at klimadebatten må løftes.

— Vi skal ta med oss dette videre, sier hun.

— Vil dere redusere takten på oljeutvinningen?

— Det er en kinkig sak. Velferdsstaten er avhengig av inntekter og arbeidsplasser. Derfor må vi finne middelveier, sier hun.

Henriksen peker på at industrien, også den oljerelaterte, gjør mye for å omstille seg. Hun trekker fram Elkems solarsatsing og Vestas vindmøller som lokale eksempler.

Ingunn Foss sier at Høyre er opptatt av en bærekraftig utvikling. Hun sier at de vil ha fokus på å bruke ny teknologi for å utvinne på mest mulig skånsom måte, og i et ansvarlig tempo. Hun tør ikke ta til orde for redusert tempo.

— Vi skal ta med oss disse innspillene til vi skal lage partiprogrammet i mai, sier Foss.