KRISTIANSAND: Kvinnens troverdighet ble satt på alvorlig prøve i Kristiansand tingrett. Fra en anmeldelse om sammenhengende vold, drapstrusler, knivbruk og mishandling av både mor og barn gjennom 11 år, har hun trukket tilbake alle sine politiforklaringer.

I et brev til politiet beklaget hun at hun hadde løyet om hva som hadde skjedd i familien. Noen av barna, som også opprinnelig forklarte seg om vold, trakassering og mishandling, har trukket tilbake sine forklaringer.

En datter i tenårene står fortsatt fast ved sin forklaring om et vidtrekkende og langvarig voldsregime. Hun er tatt hånd om av barnevernet.

Fra å forklare om utskjelling, vold, knivbruk, trusler og mishandling, beskrev kvinnen i retten mandag en ektemann som hun var glad i, men som hun riktignok ønsket å separeres fra, men ikke skilles fra.

Kvinnen fortalte om et arrangert ekteskap iscenesatt av familien som en erstatning for to menn som ble drept i hjemlandet. Selv har hun vært hjemmeværende med barna. Mannen har jobbet.

Avhørene feiltolket

Da politiadvokat Morten Formoe mandag konfronterte kvinnen med sine politiforklaringer, som naglet mannen til et stort antall voldsepisoder, var det flere forklaringer på hvorfor hun hadde forklart seg slik.

En forklaring var at tolken hadde tolket galt slik at politiavhøret ble feilaktig. Dernest var hun psykisk ubalansert, stresset, redd, trøtt, utslitt og fryktet politiet. Da kvinnen senere leste gjennom avhøret, kom hun med korrigeringer og utfyllende informasjon, før hun skrev under og godkjente innholdet i avhøret.

Senest 18. september i år ble politiet tilkalt til familiens hjem. Da politifolkene ankom familiens hus i Lillesand så tjenestemennene gjennom vinduet at far slo datteren mens mor så på.Aktor: — Så du ikke at din datter ble slått?

Mor: - Nei, jeg så ikke noe. Jeg vet ikke om noe. Dere får spørre min datter om dette. Jeg tror jeg var forsvunnet ut av rommet da. Tror jeg.

Kvinnen ble kraftig krysseksaminert. Da spørsmålene ble meget nærgående benyttet hun sin rett til ikke å forklare seg.

Politiavhør avspilt

Aktor fikk rettens medhold i kravet om å spille av politiavhørene av kvinnen, som er tatt opp med lyd og bilde. Forsvareren til tiltalte, advokat Monica Haugedal, nådde ikke fram i sin argumentasjon mot dette.

Kvinnens politiforklaringer er ett av de mest sentrale bevis i saken.

— Jeg ønsker ikke å straffe ham, sa hun i retten i går.

Tiltalte irettesatt

Tiltalte var svært pågående allerede ved åpningen av straffesaken mot ham. Da han skulle svare ja eller nei på spørsmålet om straffeskyld, benyttet han anledningen til å beskylde barnevernet og politiet for konspirasjon mot ham. Senere ble han bestemt irettesatt av tingrettsdommer Thom Arne Hellerslia for sin opptreden i retten, etter at han tidligere hadde fått milde anvisninger om hvordan han skulle opptre.

Da tiltalte forsøkte å ta ordet, ble han straks avvist.— Jeg har ikke gitt deg anledning til å ta ordet, understreket dommeren.

Straffesaken mot familiemannen fra Midtøsten fortsetter i sju dager til.