SNØ OG KULDE: En ekstra dyr strømregning gjør at kommunen må kutte lærerstillinger. Slik så det ut i Kristiansand i februar i år. Foto: Jon Anders Skau/Arkiv

KRISTIANSAND: — Dette er et godt eksempel på hvor fortvilet det er å ha dårlig kommuneøkonomi. Hadde vi hatt en buffer, kunne vi dekket en ekstra dyr strømregning. Men vi har ikke de pengene. Da må vi kutte på driften, sier oppvekstdirektør Arild Rekve.

I sin budsjettrapport går han inn for å kutte seks millioner på skoledriften. Fire av dem skyldes strømregningene fra i vinter, resten skyldes ekstra kostnader med gjesteelever i andre kommuner.

— Dette tilsvarer 12 lærerstillinger, og siden nesten alle skolens utgifter er lønn, går nok dette utover lærertettheten. Jeg beklager egentlig slike uforutsette ostehøvelkutt utenom budsjett, men når kassa er skrapet, må vi, sier Rekve.

Også innen barnehage er det tøffe tider, etter underskuddene i 2009. — Vi er inne i en tøff fireårsperiode hvor vi skal ta inn det tapte. Særlig bekymringsfullt er det at vi har kuttet mye på spesialtilbud for barn som sliter. Vi har også antall vikarer på et minium, sier Rekve.

Oppvekststyret ville ikke godkjenne kuttene i sist møte. Politikerne tok heller saken til orientering. Bystyret i november avgjør.