OSLO: Spillet om Utøya ble nylig lagt ut på nettstedet 4chan, og har spredt seg videre til blant annet YouTube, melder ABC Nyheter. I spillet styrer man Anders Behring Breivik, og poenget er å skyte så mange ungdommer som mulig utenfor kafébygget. Det er også om å gjøre å spre Breiviks manifest via mobilen.

– Jeg skjønner ikke hva folk tenker med når de kan produsere slike spill. De burde innse at den smerten de påfører folk er helt usannsynlig stor. Det har ingenting med kunst å gjøre, men er spekulativ faenskap som jeg blir kvalm av, sier Trond Blattmann fra Kristiansand. Han mistet selv sin 17-årige sønn på Utøya.

Blattmann leder den nasjonale støttegruppen etter 22. juli.

Eksperter er ikke overrasket over spillet.

– 22. juli har vært en traumatisk hendelse i den vestlige kulturen. At en kristen terrorist gjør noe sånt i et så fredelig land som Norge, har sendt sjokkbølger gjennom verden. Det vil sannsynligvis få konsekvenser for film, fjernsyn, litteratur, dataspill og tegneserier i mange, mange år fremover, sier Torill Mortensen, førsteamanuensis ved IT-universitetet i København.

Spillskaperen sier han forventet sterke reaksjoner.

– Jeg fant ut at en god måte å motvirke hans vanvittige propaganda på ville være å latterliggjøre ham, hans handlinger og meninger. Jeg tror at å gjøre narr av Breivik er den eneste effektive måten å hindre at folk kjøper pisspreiket hans på, skriver studenten i en e-post til ABC Nyheter.

Likevel sier spillmakeren at han nå vurderer å trekke spillet. Årsaken han oppgir er at han ikke vil forveksles med regissøren bak filmen om Utøya.