KRISTIANSAND: Det var i fjor sommer at en nabo ringte og klaget på støy fra sommerstedet i Mandal. En politipatrulje kom til stedet rundt 22.45 og hørte da radiostøy fra en ombygd låve som leder inn til boligen.

De ringte da eieren som var da var i en annen kommune på Sørlandet, men han var ikke villig til å returnere for å skru av radioen. Politiet reiste så fra stedet fordi de måtte ut på et annet oppdrag.

Naboen ringte så på nytt og klaget på støy, og politiet dro ut enda en gang. De opplevde radiolyden som plagsom, og ringte tilbake til eieren. Han hadde da drukket vin, men sa han kunne kjøre ut neste morgen.

Politiet tok seg inn

Politiet fant ikke dette akseptabelt, og opplyste at de så seg nødt til å ta seg inn i låven for å få slått av radioen på egenhånd. De fikk så tillatelse fra jourhavende jurist til å gjøre dette

— Det var enkelt å ta seg inn idet døren kun var sikret med hengelås og hengsel som var lett å ta av uten at det ble nevneverdige skader på døren. Etter utført oppdrag satte for øvrig politiet opp hengelås med hengsel igjen ved hjelp av en leatherman-kniv, heter det i dommen fra Kristiansand tingrett.

De fant radioen, som var plassert slik at lyden gikk i retning av ytterdøra og naboens hytte. Den tiltalte har forklart at han forlot sommerboligen med radio på for å beskytte seg mot den urimeligheten han mener at naboen har utsatt ham for i forbindelse med en langvarig krangel.

Bare en som klaget

— Radioen har 10 styrkegrader, og han satte den på styrke 4 og innstilt på enten P2 eller P3. Politiet burde ha målt støyen og ikke basert seg på skjønn, heter det videre i dommen.

Det var kun denne naboen som klaget på støyen. Polititjenestemennene som var på stedet har beskrevet at støyen til denne naboens veranda var høy og plagsom, og at det ville være vanskelig å få sove uten å lukke alle vinduer.

— Tiltalte har opptrådt forsettlig. Hans begrunnelse for å la radioen stå på, er irrelevant i relasjon til den aktuelle straffebestemmelsen, heter det i dommen.

På bakgrunn av dette dømmes han til en bot på 5.500 kroner og 1.500 i saksomkostninger.