KNEKT VED ROTA: Treet har knekt helt nede ved rota, viser Frid Schive. Foto: Monika B. Birkeland
STORT: Nå ligger treet lent inn mot fjellskråningen. Først skal parkvesenet fjerne greinene. Deretter vil de ta stammen, men ønsker helst å vente på frosten så det ikke blir så mye ødeleggelser på plenen. Foto: Monika B. Birkeland
HØYT: Grantreet som falt (i midten av bildet) var cirka like høyt som grantreet til høyre i bildet. Nå skal også det litt skakke treet til venstre for treet som veltet fjernes. Foto: Monika B. Birkeland
RÅTTENT: Treet var helt råttent i rota, viser Frid Schive. Foto: Monika B. Birkeland

Se flere bilder av treet ved å bruke pilene over.

KRISTIANSAND: Onsdag morgen oppdaget parkvesenet at det 35-40 meter høye grantreet hadde veltet inn mot fjellskråningen innerst i Ravnedalen i Kristiansand, etter at uværet Emil hadde herjet Sørlandet. Treet falt tvers over en tursti som går rundt plenen.

— Det er jo selvfølgelig trist med tanke på historien, sier Frid Schive, soneleder i parkvesenet, til fvn.no.

Trolig 134 år gammelt

Hun mener at treet har stått der siden parken ble ferdigstilt i 1878, etter initiativ fra Joseph Frantz Oscar Wergeland, bror til Henrik Wergeland og Camilla Collett. Nå må parkvesenet også fjerne et stort tre som står ved siden av, siden dette hadde vokst sammen med treet som veltet, og det fikk også skade da treet falt.

Schive forteller at det er flere som mener det er for mange høye trær i Ravnedalen, mens andre igjen er opptatt å bevare trærne som har så mye historie.

— Det viktigste for oss er at vi er forsiktige med hva vi gjør, sier Schive.

- Naturens gang

Nå viser det seg at treet som falt var råttent i rota.

— Treet har ikke hatt noe å holde fast i. Årsaken til at det er råttent kan være så mangt. Treet begynner jo å få en alder, det er over hundre år gammelt. Det har nok med naturens gang å gjøre, sier Schive.

Når de to høye trærne nå fjernes, vil det på sommeren komme mer sol inn på plenen i Ravnedalen. Og Schive røper at de allerede har tenkt på hvordan steinrøysa kan utnyttes.

— Der kan folk kanskje sitte under konsertene. Det har kommet noen idéer om hva vi kan gjøre, men jeg tror ikke jeg vil si hva det kan være ennå, sier hun lurt.