SØGNE: — Jeg får aldri disse årene når barna er små, tilbake, sier Amalie Aamodt (27).

Tvillingdøtrene Hanne og Helene piler etter mamma idet hun går på kjøkkenet for å hente kaffe, og klatrer raskt opp på fanget når hun setter seg i stua igjen.

— Jeg har nettopp vært ute og reist, så akkurat nå henger de ekstra på meg, smiler mamma Amalie, og legger armene rundt de kontaktsøkende små.

4000 per barn

Skal evalueres: Tvillingmamma Amalie Aamodt, med toåringene Hanne (t.v.) og Helene på fanget, opplever det som et privilegium å ha muligheten til å være hjemme med barna. Prøveordningen, som ble innført fra 1. august, skal evalueres etter ett år. Foto: Tore Andr Baardsen

Av et årskull på rundt 150 barn, er det 16 mottakere av kontantstøtte i Søgne.— Veldig gledelig at så mange har søkt og vil ha dette, sier KrF-politiker Torfinn Kleivset.

Han var blant initiativtakerne til innføring av prøveordningen med kommunal kontantstøtte, som trådte i kraft fra 1. august. For hvert barn mellom to og tre år, som ikke er i barnehage, utbetales 4000 kroner i måneden.

— Økonomisk lønner det seg faktisk for oss at jeg er hjemme, siden vi også har en femåring som måtte hatt barnehageplass. Jeg er ikke motstander av barnehage, men opplever det som et privilegium å være hjemme med dem og direkte påvirke fremtiden vår. Og så trives jeg heldigvis godt med denne tilværelsen, sier Amalie Aamodt i Søgne.

Få søkere

Fotfølges: Mamma Amalie får ikke gå mange skrittene uten sine små følgesvenner, tvillingdøtrene Hanne (t.v.) og Helene. Foto: Tore Andr Baardsen

I tillegg til Søgne, har også Kristiansand, Lindesnes, Mandal og Evje innført lokale ordninger for kommunal kontantstøtte fra i høst, setter at den statlige ordningen ble lagt ned.Barnehagekonsulent Venke Kristiansen i Søgne sier de sendte ut rundt 150 informasjonsbrev om ordningen, og fikk inn 18 søknader. To fikk nei, 16 fikk ja.

— Vi var litt overrasket over at det var så få som søkte. Men vi hadde jo sett tallene fra Kristiansand, de var også lave, så vi var forberedt på det, sier Kristiansen.

Kontantstøtteforkjemper Torfinn Kleivset (KrF) sier at det for deres del er viktig at støtten gir småbarnsfamiliene et valg.

— De som velger dette, må velge bort barnehage, og det viser at de virkelig ønsker å være hjemme med barna sine. Da er det mindre viktig om de er mange eller få, fremholder han.

Vil ikke forlenge

Ordningen skal evalueres etter ett år. Kontantstøttemotstander Solveig Kjelland Larsen (Ap) i Søgne sier hun ikke kan forestille seg at de vil gå inn for å forlenge ordningen.

— Jeg tenker at dette er veldig få, og det viser at behovet ikke er stort. De pengene kan vi heller bruke på andre ting, sier hun.

Søgne kommune har bevilget 1,1 millioner kroner til prøveordningen med kontantstøtte. Nå ser det ut til at utgiftene blir på om lag 350.000 kroner, altså 750.000 kroner mindre enn budsjettert.— Dette kan vi ta oss råd til, sier Torfinn Kleivset.

For de andre kommunene som i likhet med Søgne har innført prøveordningen, gjelder følgende tall: I Lindesnes har ti takket ja til tilbudet om kontantstøtte, av potensialet på 71 barn født i 2010. I Mandal vil 12-15 barn motta kontantstøtte denne høsten. Potensialet – et gjennomsnittlig årskull – er på rundt 200 barn. I Kristiansand blir det for tiden utbetalt kommunal kontantstøtte for 61 barn. 1008 barn i samme alder har plass i barnehage. I Evje er det 18 mottakere av kontantstøtte, av et barnekull på 49 født i 2010. Evje har, har i likhet med Lindesnes, graderte satser, avhengig av antall timer i barnehage. De andre kommunene utbetaler kun en – full – sats, hvor premisset er at toåringene ikke har barnehageplass.