FOLKSOMT: Et par hundre mennesker fulgte Jan Helland-Olsen til sitt siste hvilested i Mandal torsdag. Foto: Hallgeir Oftedal

MANDAL: Kirken var enkelt, men vakkert pyntet da de sørgende steg inn i kirken til tonene fra de mest kjente sangene til en av Helland-Olsens favoritter; Louis Armstrong.

Jan Helland-Olsens lange og innholdsrike liv både som familiemann, venn, polititjenestemann og politiker hadde en sentral plass i omtalen av avdøde.

Sønnen, Robert Helland-Olsen, fortalte de fremmøte i kirken om en sjelden familiefar med en raushet og oppmerksomhet som var uten sidestykke. Hans raushet var like stor både i arbeidet i politiet og i politikken. — Han var familiefar, venn og politiker helt til det siste, fortalte sønnen. - Han var aldri dømmende overfor andre personer.

Sønnen trakk særlig frem de mange og gode diskusjoner rundt middagsmordet. - Vi er stolt for det pappa stod for og fikk utrettet.

Lederen av Vest-Agder Arbeiderparti, Linda Verdal, takket Jan Helland-Olsen for hans lange tjeneste i Arbeiderpartiet. - Jan viste gjennom sitt virke i politikken hva solidaritet betyr i praksis. Han var den fremste representanten for våre idealer, sa Linda Verdal før hun la ned krans fra Arbeiderpartiet.

Fylkesordfører Terje Damman minnet om at Jan Helland-Olsen er den politiker som har hatt lengst fartstid i fylkespolitikken. - Han er en av de mest betydningsfulle fylkespolitikere vi har hatt med sine 28 år i fylkestinget, sa Damman. Han la ned krans på vegne av Aust-Agder fylkeskommune og Vest-Agder fylkeskommune og takket i ærødighet for avdødes store innsats.

Jan Helland-Olsens barnebarn fremførte deretter en gitarsolo.

— Lang og tro tjeneste overfor medmennesker, vitner om kjærlghet, avsluttet presten sin tale med i kirken.

Blant de fremmøte var også tidligere politimester Tor Backe-Hansen, tidligere ordfører i Kristiansand, Bjørg Wallevik og varaordfører i Kristiansand, Bjarne Ugland.

Fem tjenestemenn fra Mandal politistasjon var i paradeuniform under begravelsen anført av statsjonssjef Bjart Gabrielsen.

Til tonene fra Internasjonalen ble båren ført ut av kirken og til Helland-Olsens siste hvilested, like utenfor hovedinngangen til Mandal kirke.