AGDER: Straffegjennomføringen med elektronisk fotlenke blir nå utvidet til å gjelde ti norske fylker, inkludert begge Agder-fylkene. Det ble klart da fredagens reviderte nasjonalbudsjett ble lagt fram.

— For å øke tryggheten for innsatte og ansatte vil regjeringen nå bruke ytterligere 16 millioner kroner i kriminalomsorgen i år. Styrkingen skal gå til økt bemanning i fengslene og utvidelse av ordningen med fotlenkesoning til Agderfylkene og Akershus, skriver Justisminister Knut Storberget i et innleg til Fædrelandsvennen.

Dette har stortingsrepresentant på Agderbenken, Kari Henriksen jobbet hardt for å få gjennomføre.

– Jeg hadde en interpellasjon til justisministeren for et par uker siden om å få til dette. Han sa at han skulle følge det opp, sier Henriksen til fvn.no

Tilbudet gjør at den innsatte kan få muligheten til å sone hjemme og dermed opprettholde kontakten med familien. Den innsatte må derimot ha på seg en fotlenke rundt ankelen som sender signaler tilbaker til politiet om hvor personen befinner seg

– Dette er et viktig skritt i humaniseringen av straffegjennomføringen som justisministeren har stått for, sier Henriksen.

Hun forteller at det i fjor var 5 prosent som brøt vilkårene for soning med denne metoden.

Straffegjennomføringen med fotlenke er en frivillig ordning som de innsatte må søke Kriminalomsorgen for å bli vurdert.

Volds- og sedelighetsdømte skal ikke gis mulighet til slik soning.

Foto: Kjartan Bjelland