SONGDALEN: Store politistyrker ble satt inn i jakten etter to menn da Sparebanken Pluss sin filial på Nodeland ble ranet fredag ettermiddag. Sent fredag kveld var ingen pågrepet for ranet.

— En person iført finlandshette og med en pistollignende gjenstand kom inn i banken og forlanget penger på gebrokkent engelsk. Alt gikk relativt fort, opplyser lensmann Terje Pedersen ved Søgne og Songdalen lensmannskontor til fvn.no.

Mann ventet i bilen

Politiet fikk melding om ranet like før klokken 13.30. Raneren skal ha fått med seg de pengene som var tilgjengelige i banken. Etter det fvn.no kjenner til, dreier det seg i hovedsak om valuta, samt noen norske penger.

Raneren forsvant ut i en mørkegrønn Audi 100, med registreringsnummer PN 89771. En mann ventet i bilen utenfor, ifølge politiet.

— To personer jobbet i banken da ranet skjedde. Det var ingen kunder i banken. En av de ansatte løp etter raneren ut, og så at bilen forsvant til høyre i rundkjøringen mot Greipstad kirke, sier Pedersen.

Bilen, som ble meldt stjålet fra Tinnheia i Kristiansand for litt over en uke siden, ble i ettermiddag funnet igjen ved Birkelid asylmottak. Asylmottaket ligger om lag fem minutters kjøring fra banken, ikke langt fra E 39. Bilen skal ha blitt observert ved Nodeland i flere timer før ranet.

- Byttet bil

— Vi har vage observasjoner på at de kan ha skiftet bil ved Birkelid asylmottak. De skal ha kjørt avgårde med en gang, forteller lensmannen, som opplyser at alle patruljer i området er bedt om å holde utkikk etter mistenkelige biler.

Også ved fergeterminalen i Kristiansand er de blitt varslet om å holde utkikk.

— Alle spor stopper foreløpig ved Birkelid, medgir Pedersen.

Et vitne som hadde parkert ved asylmottaket, så på det aktuelle tidspunktet to biler forsvinne fra Rosselandsveien like ved hengebroen over til mottaket.

- Hun så en eldre, hvit Mercedes med en antenne midt på taket som ikke er standardutstyr og en eldre, burgunderrød stasjonsvogn. Disse bilene kjørte fra stedet rundt klokken 13.35. Vi vil gjerne komme i kontakt med bilførerne eller noen som har sett bilene, sier Pedersen.

Mercedesen skal ha stått parkert i en parkeringslomme like øst for hengebroen, mens den andre bilen skal ha blitt observert ved en parkeringslomme vest for broen.

Raneren skal ifølge politiet ha gått i mørke klær med mørk hettegenser eller hette. Høyden blir anslått til å være mellom 180 og 190 centimeter.

Ber vitner ta kontakt

Politiet har sikret seg opptak fra overvåkningskameraet inne i banken, og avhører fredag kveld vitner til ranet.

— Vi skal gjennomføre flere vitneavhør utover kvelden. Foreløpig har vi ingen mistenkte, sier lensmannen, som ber folk om å ta kontakt dersom de har observert noe mistenkelig.

— Vi er interessert i å komme i kontakt med folk som har passert banken på Nodeland like før klokken 13.30. Vi ber også folk som kan ha sett noe ved Birkelid asylmottak om å ta kontakt, sier han.

Store ressurser satt inn

Totalt ble sju-åtte politipatruljer satt inn i jakten da ransalarmen gikk. Også politiets krimteknikere ble sendt, men det er foreløpig uklart om de tekniske undersøkelsene har gitt resultat.

— Alle tilgjengelige ressurser ble satt inn. Jeg har ikke fått rapport fra krimteknisk enda, men det skal ikke ha blitt gjort åpenbare funn i banken eller utenfor, opplyser Pedersen.

Bilen som ble funnet ved asylmottaket, ble brakt inn til Falck. Den vil bli undersøkt i helgen, etter det fvn.no får opplyst.

Ifølge innsatsleder Øystein Homme på stedet er det foreløpig uklart hvor stort pengebeløp raneren fikk med seg.

— Det var to ansatte til stede i banken da ranet ble gjennomført. Ingen av disse kom fysisk til skade, opplyser Homme.

Innsatsleder Øystein Homme, i Agder politidistrikt, utenfor fillialen på Nodeland. Foto: Svein Rune Kjøllesdal