Med valgvinden i ryggen går fylkesleder Jon Rolf Næss i Aust-Agder Ap i formiddag på talerstolen til fylkesårsmøtet med det han selv kaller en hårete målsetting.

— I dag har vi tre ordførere i fylket, i Bykle, Åmli og Risør. Det er alt for dårlig. Derfor har vi en målsetting om åtte ordførere etter valget, og jobber derfor hardt med å skape allianser og godt samarbeid med andre partier rundt om i kommunene, sier Næss.

Arendals- og fylkesordføreren

Og det er to ordførerkjeder han er spesielt interessert i.

— Vi vil gjerne ha fylkesordføreren og ordføreren i fylkeshovedstaden. Så rasker vi med oss så mye vi kan utover det, sier Næss.

Han er, ikke uventet, godt fornøyd med meningsmålingene som over lengre tid har vist svært gode tall for Arbeiderpartiet.

- Reaksjon på politikken

— Det som er ekstra gledelig er at det ikke er noen Jens- eller Jonas-effekt som fører til de gode tallene. Det er rett og slett en reaksjon på politikken som drives, mener Næss.

— Men meningsmålingene viser også at Ap ikke står like sterkt på kommune- og fylkesnivå som på nasjonalt nivå. Hva tenker du om det?

— Man kan ikke sammenligne nasjonale tall med lokale, og det er klart det er tøffere å hente velgere lokalt, svarer Næss.

- Stor optimist

Han ser likevel lyst på Arbeiderpartiets skjebne i Aust-Agder.

— Når jeg ser på listene våre blir jeg en stor optimist. Men det må gjøres en jobb lokalt, og vi kan ikke satse på at Jonas og Hadia Tadjik skal dra dette i land for oss, sier fylkeslederen.

I åpningstalen til årsmøte vil han også trekke fram viktigheten av å samarbeide med Vest-Agder.

- Ikke fylkessammenslåing

— Samarbeid med Vest-Agder er noe vi vektlegger fremover, særlig i saker som angår oss alle fremover, sier Næss og nevner Sørlandslaben og samferdselsutfordringer som eksempler.

— Er dette et ledd i å klargjøre for en fylkessammenslåing?

— Nei, det er for å få politisk tyngde, ikke for å slå sammen fylkene, svarer fylkeslederen og legger til at det er viktig å stå sammen i saker som er viktig.

— E 18, E 39 og riksvei 9, det såkalte ankeret, er et godt eksempel på hva vi kan få til dersom Agder står samlet på tvers av både fylker og partier.