— Vi blir første bygd i hele verden som får lydanlegg i verdenstoppen. Det har vi belegg for å si, og kan sjekkes på dolby.com. Der er et kart som viser det hvor slike installasjoner finnes, hevder Jan Schou, kultursjef og kinosjef i Kvinesdal.

Kvinesdals 5.900 innbyggere får snart ny kinosal, med det som på fagspråket heter Dolby Atmos, Barco 4K-projektor, Dolby 3D og 48 HFR. Med andre ord, det betyr en slags tredimensjonal lyd.

Lyd «over alt«

— Vi kan si at det er 3D-lyd. Det føles som om lyden svever rundt deg, og at lyden er «over alt». Seeren får en helt annen filmopplevelse enn ved de tradisjonelle lydsystemene, sier Schou. Han har vært kinosjef i Kvinesdal siden 1995 og har jobbet med kinoprosjektet i mange år.

— Nå gleder vi oss til å ta i bruk den nye kinoen på sensommeren, sier kultursjefen. Kinosalen bygges i forbindelse med utvidelsen av kulturhuset i Kvinesdal, og får en prislapp på ti millioner kroner.

Får 64 høyttalere

Kinoen vil være den eneste mellom Kristiansand og Stavanger som kan tilby publikum det nye lydsystemet. Dette ble lansert på verdensmarkedet i 2012 og systemet støtter opptil 128 kanaler og 64 unike høyttalere.

— Det er helt fantastisk at det nå blir realisert, sier Schou. Kvinesdal kommune har satt av 10 millioner til prosjektet.

Egne love-seats

Salen blir en topp moderne kinosal med sju rader og 89 sitteplasser.

— Man kommer inn på rad tre i salen og der vil det være en rad med luksusstoler i skinn, som tilbys bevegelseshemmede til ordinær billettpris og andre til en litt høyere pris. I tillegg vil den bakerste raden ha «love-seats», der man må kjøpe hele sofaen med plass til to for en noe høyere pris, orienterer kultursjefen.

Konkurransefortrinn

Kinoen i Kvinesdal har de siste årene hatt et årlig besøk på rundt 15.000 personer og en omsetning på 1.7 mill. kr.

— Vi har tett med kinoer i vår region og er omkranset av tre byer med egne kinoer.

— Lyngdal og Farsund har kino med to saler og Flekkefjord planlegger nytt kultursenter. For å møte konkurransen er det viktig å kunne tilby de beste fasilitetene, sier Schou.

I 2009 ble Kvinesdal kino en av de første i landet som ble digitalisert.

Vil merkes

— Det er fantastisk at Kvinesdal satser så stort. Jeg tror det bare er åtte-ti kinoer som har dette i Norge, sier Petter Benestad, kinosjef i Kristiansand. Benestads kino var for øvrig den første i Europa som fikk dette installert for halvannet år siden.

— Lyden kommer fra lerretet, fra alle veggene og taket. Det som også er unikt, er at produsentene programmerer lyden slik at den skiftes fra høyttaler til høyttaler. Publikum vil merke at det blir veldig virkelighetstro lydbilder, mener Benestad.

Rolv Gjestland, rådgiver i kinoteknikk og design, sier dette er i toppsjiktet

— Dette blir en kino i øverste klasse, som har alt. Bilde, lyd, og alt som er. God plass, alt av lyd og teknikk, luksusstoler og til og med en klinebenk helt bakerst, ler Gjestland.