Kristiansandsregionen brann og redning (KBR) har varslet Vennesla kommune om at kravet til sikkerhet i asylmottak ikke er ivaretatt for brukerne, og venter rask behandling av saken.

— Vi ble overrasket da vi kom opp dit og så omfanget og antall beboere, sier Hans Arne Madsen, leder på forebyggende i brannvesenet.

15 beboere

Han sier bygningen som asylmottak ikke oppfyller risikoklasse seks. Det er et brudd med plan- og bygningsloven.

Et asylmottak skal ha et omfattende brannsikkerhetssystem på plass, både organisatorisk og bygningsteknisk. Det var ikke tilfelle, sier Madsen og ønsker svar fra kommunen.

— Bygningen er regulert for boligformål, men vi fant rundt 15 beboere der. Brannvesenet er opptatt av at sikkerheten til beboerne skal være ivaretatt uavhengig av om bygget defineres som sentralisert eller desentralisert mottak.

- Overraskende

Vennesla kommune skal nå møte med Kristiansand statlige mottak, men lederen for servicetjenester i Helse og sosial i Kristiansand sier at diskusjonene om antall beboere og sikkerhet er uavklart på nasjonalt plan.

— Vi følger det brannvesenet sier, og skal imøtekomme kravene. Men praksis er at et asylmottak må ha 20 beboere for å vurderes strengere med brannsikkerhet, sier Birgith Ness.

— Vi har brannøvelser og godt samarbeid med brannvesenet om sikkerhet. Derfor er dette overraskende.