MANDAL: Leif Christensen, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen, sier til Fædrelandsvennen like før klokka 22.00 mandag at veien nå er åpnet igjen.

— Det vil nok ta litt tid før trafikken går som normalt igjen etter en såpass lang stopp, men veien er nå åpnet for all trafikk.

Christensen sier Vegvesenet har hatt mannskap ute langs køen og sjekket om vogntogene bakover i køen har vært godt nok skodd for å kjøre videre.

Sto bom stille i fire timer

Like etter klokka 21 mandag kveld, forteller Espen Skjelnes at køen fortsatt står bom stille.

— Jeg talte vel 107 vogntog nå. Småbilene klarer å snike seg forbi, men det kommer jo trafikk i vestgående retning også, så det er ikke mange som klarer å snike seg forbi. Vogntogene blir dratt opp bakken en og en, men det kommer jo hele tiden nye vogntog, sier Skjelnes.

Fem centimeter snø var alt som skulle til for å skape det fullstendige trafikkaos mandag ettermiddag. Over fem kilometer lang kø fra Vatnebakken til litt vest for Valand gjør at trafikken omtrent ikke har rørt seg i østgående retning siden cirka klokka 18 mandag.— Det står 110 lastebiler i kø. Trafikken står helt stille, sier Lilliane Nodevik til Fædrelandsvennen klokka 19.20. Hun er på vei vestover på E 39 mot Mandal, og har nettopp passert den flere kilometer lange køen.

Nodevik sier køen går fra Vatnebakken til litt vest for Valand, en strekning på om lag fem kilometer.

- Mange av vogntogene var fra Øst-Europa. Trafikken står bom stille, og mange sto utenfor vogntogene og la på kjetting, sier hun.

Vegtrafikksentralen opplyste like etter klokka 19.30 at trafikken fløt greit i vestgående retning.

Like etter klokka 18 snakket Fædrelandsvennen med Tom Rikard Scholz, som kjørte samme vei som Nodevik.

Lang kø

— Det er veldig mange lastebiler, jeg vil anta mellom 30 og 40 stykker. Trafikken står bom fast, sa Tom Rikard Scholz.

Køen skal være oppimot fem kilometer i østgående retning fra Valand og til Vatnebakken. Foto: Jarle Martinsen

Han var på vei vestover fra Kristiansand, og passerte i 18-tiden Vatnebakken. Han sier at veldig mange trailere ikke hadde kjetting.— Det er veldig lang kø i østgående retning. Flere kilometer lang vil jeg anta, sier han.

Flyter greit vestover

Der Scholz mener det er oppimot 40 vogntog, har NRK fått tips om 92 vogntog som skal stå fast. En annen tipser opplyste til Lindesnes Avis at 70 vogntog stod på strekningen.

Anne Berget, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen, sier like etter klokken 19.30 til Fædrelandsvennen at entrepenør er på stedet, klar for å skrape og strø veien.

— Nå blir det skrapet og strødd i vestgående retning. Det sto også fast et vogntog i Trybakken i Søgne, sier Berget.

- Slik jeg forstår det har et vogntog ikke kommet seg opp, og så har problemene forplantet seg nedover, fortsetter hun.

Statens vegvesens person på stedet sier til Fædrelandsvennens reporter at planen nå er å slippe gjennom alle småbiler. Så vil de gå gjennom alle vogntog som står i kø, og forsikre seg om at alle er riktig skodd, før de får kjøre videre.

Operasjonsleder: - Oppgitt og maktesløs

Politiet har ikke foretatt seg stort med tanke på kaoset på E 39. De har overlatt ansvaret til Statens vegvesen.

— Det var ikke stort vi kunne hjelpe til med. Vegvesenet har vært i beredskap, og har tungt materiell der borte, sier operasjonsleder Øystein Vellesen i Agder politidistrikt.

Han sier det gjennom hele dagen har vært mye å gjøre som følge av snøen som har dalt over Agder mandag. Han blir oppgitt over hvor lite som skal til for å skape kaos på sørlandske vinterveier.

— Jeg blir oppgitt og maktesløs. Når så lite snø skaper kaos, så kan man jo tenke seg hvordan det blir ved et ordentlig snøfall, sier Vellesen.

Han sier det er fortvilende at de ikke klarer å unngå at noe slikt skjer.

— Man burde jo klare å luke ut trailerne før dette skjer i det hele tatt. Samtidig er nok veistandarden for dårlig, sier operasjonslederen.

Fast ved Lenefjorden

Også ved Lenefjorden i Lyngdal har tunge kjøretøy fått trøbbel i snøføret mandag kveld.

I 18-30-tiden stod tre vogntog fast i krabbefeltet opp fra Lenefjorden retning østover, ifølge politiet.