Legelisten.no er en nettside der folk kan sjekke om tannlegen har gitt pasienter uforsvarlig behandling og fått advarsler fra Statens helsetilsyn.

Tannlegeforeningenreagerer kraftig på tjenesten.

— Det er fare for at Legelisten.no vil virke som en «digital gapestokk», sier kommunikasjonssjef Morten Rolstad i Den norske tannlegeforeningen.

Det er fare for at Legelisten.no vil virke som en «digital gapestokk».

Foreningen kjente ikke til tjenesten før Fædrelandsvennen gjorde den oppmerksom på det. Ved å gå inn på nettsiden kan man søke opp oversikt over tannleger der man bor.

Og på hver enkelt tannlege kan man sjekke om vedkommende i løpet av de siste 10 årene har fått formelle reaksjoner fra Statens helsetilsyn.

Lovbrudd

Reaksjoner ilegges tannleger som har gjort seg skyldig i brudd på lovpålagte plikter, som for eksempel uforsvarlig behandling av pasienter. Ved mindre alvorlige brudd kan Helsetilsynet gi en advarsel, og ved mer alvorlige brudd kan en tannleges autorisasjon inndras eller begrenses.

— Å gå 10 år tilbake i tid kan gjøre at forhold som for lengst er rettet opp, blir hengende ved tannlegen i lang tid, uten at vedkommende gis noen mulighet til å oppklare, utdype eller ta til motmæle, sier Rolstad.

Han vil på vegne av foreningen vil bringe saken inn for Statens helsetilsyn og Datatilsynet.

— Vi anbefaler folk selv å vurdere hvor alvorlig reaksjonen tannlegen har fått, og om det er grunnlag for å bytte tannlege, sier Lars Haakon Søraas, daglig leder i Legelisten.no.

Nettsiden får all sin informasjon fra Statens helsetilsyn og Statens autorisasjonskontor.

Offentlig

— Informasjon om reaksjoner mot tannleger er offentlig, sier kommunikasjonsdirektør Nina Vedholm i Statens helsetilsyn. Hun påpeker at de ikke har noe samarbeid med Legelisten.no, og helsetilsynet ikke vil ha noen mening om kvaliteten på informasjonen.

På nettsiden kan pasienter anonymt skrive inn en anmeldelse og gi karakter fra en til fem stjerner for hver enkelt tannlege. Det samme kan gjøres med fastleger fra hele Norge. Dette er tannlegeforeningen også skeptisk til:

— Dette er en type publikumsinformasjon som lett kan manipuleres ut ifra ulike motiv. Til tross for at en majoritet av de vurderingene vi har sett om tannleger på Legelisten.no er positive, tror vi ikke at slik informasjon har noen reell verdi, sier Rolstad.

Helt uenig

Forbrukerrådet er imidlertid helt uenig med tannlegeforeningen.

Åpenhet er et viktig verktøy.

— Vi synes dette er et veldig positivt tiltak som gir folk mer informasjon og dermed bedre grunnlag for å velge den tannlegen de ønsker, sier Anne Rygg, fagdirektør for offentlige tjenester hos Forbrukerrådet.

— Kan dette bli en digital gapestokk?

— Den frykten hadde legene også da Legelisten.no la ut oversikt over fastlegene. Erfaringen viser at det ikke er grunnlag for en sånn frykt, sier Rygg.

Hun peker på at det er vanskelig for vanlige folk å orientere seg i tannlegemarkedet, og at åpenhet er et viktig verktøy.

— Selv om det er anonyme anmeldelser og karakteristikker, så må man ta det for det det er. Å være i mot, er det samme som å være i mot kommentarfelt på nettavisene, sier Rygg.

Tannlege Tor Erling Jahnsen i 3 Tannleger i Kristiansand er også positiv:

— Vi lever i et åpent samfunn, og det må vi forholde oss til. Og en reaksjon fra Statens helsetilsyn er såpass alvorlig at det synes jeg pasientene har rett på å få vite, sier Jahnsen som ikke ønsker å bli avbildet i avisen.