I en kommentarartikkel med tittelen «Unnskyld, jeg tok feil», først publisert på klikk.no, advarer sosionom og forfatter Tine J. Sir andre foreldre om å ta samme valg som hun selv gjorde: ikke vaksinere sin baby. Hun har også skrevet innlegg i Aftenposten.

«Midt i alt det riktige jeg gjorde og alle timene jeg vandret rundt i huset med en liten bylt på armen, så jeg også en god del TV. Dessverre. Jeg så et program om vaksinasjon og giftstoffer og begynte å google. Jeg lot vaksinekortet forbli tomt,» skriver Sir.

Skremt av feil informasjon

— Jeg så et program på CNN om hvor farlig det var å vaksinere barn, og jeg ble skremt av alle de giftige ingrediensene en vaksine kunne inneholde. Etterpå gikk jeg på nett og fant mye informasjon som støttet påstandene. Etterpå har jeg skjønt at jeg valgte feil kilder med mye uriktig informasjon som ikke gjelder vaksinene som blir gitt her til lands, sier Tine J. Sir fra Kristiansand til Aftenposten.no.

– Blant annet bruker vi ikke kvikksølv i barnevaksiner i Norge. Og rapporten som viser sammenheng mellom autisme og MMR-vaksinen, ble senere tilbakevist som forskningsjuks.

91 prosent er vaksinert i Oslo

Hennes innlegg har engasjert sterkt i vaksinedebatten og er delt av mange i sosiale medier.

I dag skriver Aftenposten at bare 91 prosent av 16-åringene i Oslo har fullført barnevaksinasjonsprogrammet. For landet som helhet er 94-95 prosent av seks- og niåringer vaksinert.

Leder for helse og sosialkomiteen i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap) mener situasjonen er alarmerende og tar til orde for et vaksinepåbud. I 2011 fikk 39 barn i Oslo meslinger.

Turde ikke la være

Nå er Sirs datter Amanda syv år og har fått MMR-vaksine og vaksine mot difteri, polio og stivkrampe.

Nå henger vaksinasjonslappen på kjøleskapet som en påminnelse Foto: Privat

— Hun har fått vaksinene som halvannet år gamle babyer vanligvis får, og må vente et halvt år før neste runde, sier Sir.- Jeg turde ikke la henne være uvaksinert lenger. Verden er blitt mindre og mindre, utbruddene av meslinger og kikhoste blir flere og flere etter hvert som folk reiser mer og mange ikke vaksinerer barna sine. Det er farlig å være så bastant som jeg var da hun ble født – jeg var ung, naiv og umoden, sier moren.

Ble provosert av brosjyre

— Det som var riktig for meg den gangen, virker ikke riktig nå – og det er ingen skam å snu.

Amanda finner seg i å bli stukket i høyre og venstre arm.

– Jeg har måttet forklare henne hvorfor, og har bedt oppriktig om unnskyldning fordi jeg stolte på flokkimmuniteten og lot prinsippene styre da hun var liten, forteller Sir.

På helsestasjonen fikk Sir en brosjyre med bilde av en struts som hadde stukket hodet i sanden.

— Den ble jeg bare provosert og fornærmet av, sier hun.

— Men helsesøstrene aksepterte standpunktet mitt, og jeg var ikke mye mottagelig for andre argumenter.

Flere ombestemmer seg

Leder for Landsgruppen av helsesøstre i Norsk sykepleierforbund, Kristin Sofie Waldum-Grevbo, sier at ingen helsesøstre tar lett på at foreldre velger ikke å vaksinere barna sine.

Amada har klart seg bra uten vaksiner, men nå tør ikke moren ta sjansen lenger. Foto: Privat

— Vi gir grundig informasjon om hvorfor det er viktig å følge den samme vaksinasjonstakten som andre. Men ombestemmer foreldre seg og ønsker å vaksinere barna sine når de blir større, tar vi dem med glede i mot og lager et opplegg for dem, sier hun.– Det beste er at barna blir vaksinert når de er små. Senere blir prosessen mer omfattende og ressurskrevende.

I flere bydeler i Oslo har helsesøstre nå sett noen flere tilfeller av foreldre som vil vaksinere eldre barn enn vanlig, både i østlige og vestlige bydeler.

Helsesøstre går imot å pålegge vaksine

— Hva synes dere om å pålegge foreldre å vaksinere barna, slik ap-politiker Tone Tellevik Dahl i Oslo foreslår?

— Så lenge vaksinasjonsdekningen er så god som den er i Norge, mener vi det bør være frivillig med vaksinasjon. For å oppnå flokkimmunitet bør 90-95 prosent være vaksinert, sier Kristin Sofie Waldum-Grevbo

— Vi bør heller intensivere informasjonsarbeidet. Hvis foreldre velger ikke å vaksinere, kommer vi tilbake med informasjon flere ganger når barnet kommer til helsestasjonen, påpeker hun.

Tine-Jarmila Sir. Foto: Privat

Helsesøstre er opptatt av å forklare samfunnsansvaret som ligger i det å vaksinere. — Det er ikke bare hensyn til eget barn, men også til andres: det kan ha katastrofale følger for noen hvis beskyttelsen mot sykdommer som meslinger og kusma blir for lav, understreker Waldum-Grevbo.

- Tenk dere om en gang til!

Tine-Jarmila Sir vil gå lenger enn helsesøstrene.

— Å pålegge ved lov at barna skal ha vaksinene som gis i barnevaksinasjonsprogrammet, synes jeg er rett, hvis barnet er friskt nok til å kunne ta dem, sier hun.

Sir håper foreldre som ikke har vaksinert barna sine tenker seg om en gang til.

— Vaksiner barna deres. Vær så snill. Ikke vær så dum som jeg var, oppfordrer hun.