— Det er så gammeldags med penn og papir. I dag må du ha spesiell legeattest på flere høyskoler og universiteter for å få lov til å bruke datamaskin på eksamen. Nesten utrolig, sier AUF-leder i Vest-Agder, Kai SteffenØstensen. Han minner om at PC brukes under eksamen på videregående skoler.

Når Vest-Agder Ap samles til fylkesårsmøte på Hotel Quality i Kristiansand lørdag, støtter fylkesstyret i moderpartiet AUFs forslag. Det vil trolig bli vedtatt enstemmig.

AUF-leder i Vest-Agder Kai Steffen Sørensen mener universiteter og høyskoler må over i den digitale verden under eksamen. I dag skjer eksamen ofte med penn og papir. Foto: arkiv

— Vi håper og tror det, slik at Ap kan ta opp saken nasjonalt og få flertall for noen enkle krav. Allerede neste år bør eksamen på høyere studier kunne tas digitalt av alle som ønsker. Vi trenger ikke prøveprosjekter. Det er bare byråkratisk. Alle videregående skoler greier det, da må høyskolene også få det til, sier Østensen.

Tre lag gjennomslagspapir

Rektor ved Universitetet i Agder, Torunn Lauvdal, forstår godt utålmodigheten til ungdomspolitikerne.

— Ja, ungdom er vant til en digital verden, og da virker det snodig for dem å sitte åtte timer å skrive med penn på tre lag gjennomslagspapir, sier hun.

Ved hennes universitet tok over 2000 studenter eksamen digitalt i fjor.

— Vi er kommet lengst i landet på dette med digital eksamen. Det handler om å lage sikre systemer. En nasjonal arbeidsgruppe er også satt ned, ledet av UiAs Nora Clark, sier rektor Lauvdal, som bare mener det er fint hvis politikerne innfører en nasjonal ordning.

Da mener hun høyskoler og universiteter slipper å teste ut og forsøke seg fram på hver sin kant.

— Vi har kommet langt på UiA, og er mer enn klare til å dele våre erfaringer og våre systemer med andre. På barnehagelærer-utdanningen er alle eksamener digitale. Alt blir jo digitalt, men når, sier Lauvdal.

Sykehus og tannlege

På fylkesårsmøtet til Arbeiderpartiet er det kommet inn hele 41 forskjellige politiske forslag og resolusjonstekster. Digital eksamen er ett. Andre handler om nei til sammenslåing av UiA og Høyskolen i Telemark, støtte til Flekkefjord sykehus og innføring av gratis tannlegetjenester for alle.