Gymsalen på Lindesnes ungdomsskole ble totalskadet i brann onsdag. Foto: Jarle Martinsen

MANDAL: — Det etterforskningen viser, er at det handler om lek med ild som har kommet ut av kontroll, og det ikke var intensjonen å tenne på gymsalen, sier etterforskningsleder Anne Gundersen ved politistasjonen i Mandal til Fædrelandsvennen.

Ungdommene har forklart seg

Torsdag har politiet drevet tekniske undersøkelser i gymsalen på Lindesnes ungdomsskole, som onsdag ble kraftig skadet i brannen.

Politiet har også hatt samtaler med de tre ungdommene som har innrømmet å ha startet brannen.— Deres forklaring er i samsvar med hverandre, og det er i samsvar med de tekniske undersøkelsene politiet har gjort, sier Gundersen.

Det var Lindesnes Avis som omtalte resultatene fra etterforskningen først.

Kan ikke straffeforfølges

Ungdommene er 13, 14 og 14 år gamle, og kan dermed ikke straffeforfølges. Når saken er ferdig etterforsket vil saken dermed bli henlagt. Politiet vil da sende saken videre til barnevernet, som gjennomfører eventuell videre oppfølging.

— I tillegg kan ungdommene bli kalt inn av politiet til forebyggende samtaler. De vil også få tilbud om hjelp fra politiets side om de føler de trenger det, sier Gundersen.

Etterforskningslederen vil ikke gå mer spesifikt på hva hun legger i begrepet lek med ild. Hun vil heller ikke gå ut med hva som har tatt fyr i gymsalen.

Foreldre ringte til politiet

— Hvordan ble det avklart at tre elever ved skolen sto bak brannen?

— Det var foreldre til de aktuelle elevene som selv ringte politiet og forklarte hva som hadde skjedd. Så saken ble fort løst på bakgrunn av disse telefonene, svarer etterforskningslederen.

Gundersen påpeker at foreldrene har gjort alt helt riktig, og mener telefonene viser at de pårørende tar ansvar for det elevene har gjort.

— At foreldrene tar grep er viktig. Opplevelsen har vært ille også for de involverte. Å gå nærmere inn på det som har skjedd, kan jeg av hensyn til ungdommene ikke gjøre, påpeker Gundersen.

Omtalt på nett

Politiet er kjent med at det har vært skriverier omkring brannen på Facebook, men etaten har ikke detaljkunnskaper om dette. Siden alle foreldrene ringte fort, ville ikke omtaler på Facebook hatt mye å si for å oppklare saken, slik etterforskningslederen ser det.

Hun ber alle tenke på at elevene leser hva som blir skrevet om dem på nett og papir.

Ordfører Janne Fardal Kristoffersen sier hun i denne saken vil være litt forsiktig, og først se an hva som blir offentlig uttalt omkring brannen.

— Dette er en umåtelig trist sak og at det viktigste nå er å sørge for at de involverte og deres pårørende blir fulgt opp på beste vis, sier hun.

— Og så må vi så raskt som mulig sørge for å bygge opp gymsalen som er totalskadet, legger ordføreren til.