Her kommer øvelsesleder og overlege ved barneavdelingen, Ole Bjørn Kittang, stormende inn med babyen på tre måneder som er i sjokk, har kramper og er kraftig uttørket etter massiv diaré og oppkast. I bakgrunnen er to av legene allerede i gang med å forberede utstyr som skal brukes. Foto: Torstein Øen
Etter øvelsen setter teamet seg ned og evaluerer innsatsen. Foto: Torstein Øen

— Dette er fantastisk, og det gjøres på dugnad av ildsjeler, sa en stolt og glad sykehusdirektør Jan-Roger Olsen da han tirsdag fikk presentert sykehusets nye satsing.

Fylkesmennene i Agderfylkene konkluderte nylig med at sykehuset i Arendal ikke har et forsvarlig tilbud til syke nyfødte. En hovedårsak er at det bare er 10-15 ganger i året nyfødte er så syke at de trenger intensiv behandling. Dermed får ikke de ansatte nok trening og praksis.

Simulere

— Dette er en måte vi et stykke på vei kan kompensere ved å simulere situasjonen, sier overlege Ole Bjørn Kittang ved barnesenteret i Kristiansand.

Og det var en baby på tre måneder som var pasienten under simuleringen som ble vist i sykehusets nye simuleringsrom tirsdag. Den hadde fått akutt diare og oppkast dagen før, og kom inn til legevakten med livstruende symptomer, kramper, dårlig pusting og lav temperatur.

Livsfare

Et team på sju leger og sykepleiere tok i mot dukken, og i løpet av under ett kvarter var babyen stabilisert og utenfor livsfare. Etter selve behandlingen satte teamet seg ned og gikk gjennom hva som hadde skjedd, og fokuserte på det som hadde gått bra og dårlig.

Olav Søvik er overlege og fagutvikling og en av primus motorene bak medisinsk simulering. Foto: Torstein Øen

— Det er viktig å øve på prosedyre, i hvilken rekkefølge man skal gjøre ting, når situasjonen er akutt. Dessuten fokuseres det på fordelingen av oppgaver og kommunikasjon i teamet under operasjonen, sier overlege og fagutvikler Olav Søvik.

Ulykker

For det er langt fra bare øving på sjeldne hendelser det dreier seg om. Det kan også være store og kompliserte ulykker, og det kan være akuttsituasjoner i psykiatrisk.

Søvik er en av primus motorene som har fått dette opplegget i gang. I mange år har avdelinger ved sykehuset øvd, men nå skal dette settes i system. Dette skjer med hjelp fra Oslo universitetssykehus, og tirsdag begynte kursingen av 18 mennesker som skal lede denne type simuleringer framover.

Direktør Jan-Roger Olsen (t.h.) var imponert og synes det nye opplegget medisinsk simulering er fantastisk. -Dette er arbeid for å bedre kvaliteten i pasientbehandlingen i praksis, sa han da ble presentert for opplegget tirsdag. Foto: Torstein Øen

— Det er spennende at vi får til et opplegg som går på tvers av faggrupper og avdelinger, på tvers av sykehusene i Arendal, Kristiansand og Flekkefjord. Og selv Klinikk for psykisk helse er involvert, sa direktør Olsen og viste til at slike simuleringer er standard både innen luftfart og i oljebransjen.I kjelleren på sykehuset i Kristiansand er nå et eget rom satt av til slike simuleringer. To personer deler en halv stilling for å koordinere og legge til rette for disse øvelsene.

Budsjett

Men det fins ikke en egen budsjettpost for dette ennå. Ansatte gjør dette frivillig og utbetalt på dugnad for å øke kvaliteten på behandlingen pasienter.

Direktør Olsen gikk imidlertid langt i å love at det skal settes av penger til dette allerede på neste års budsjett.

Slike medisinske simuleringer blir også arrangert på avdelingene, i de rommene hvor hendelsene oppstår, for eksempel på akuttmottaket. Men flere steder er lokalene for små, og det er også upraktisk å arrangere øvelser dersom det plutselig oppstår en virkelig hendelse.

— Jeg håper vi kan få til tilsvarende rom både i Flekkefjord og Arendal, sier fagdirektør Per Engstrand.