— Det blir kjempespennende. Hvor høyt vil den gå, hva vil vi klare å få inn av informasjon og ikke minst, vil vi finne den igjen, sier Teddy Larsen Tveit, Sindre Danielsen og Aleksander Knutsen.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Teddy går på Blomdalen ungdomsskole, mens de to andre er elever på Mandal videregående. Sammen med en svært entusiastisk lærer Per Verås fra Lunde skole i Farsund skal de i løpet av april sende opp ballongen.

Til stratosfæren

Ballongen vil nå opp mot 35 kilometers høyde (stratosfæren) i løpet av to timer, som er 3-4 ganger høyere enn passasjerflyene er. Da har den utvidet seg så mye at den til slutt sprekker og faller ned igjen.

Dette bildet er tatt fra verdensrommet da elever fra Lister sendte opp ballong over Sørlandet i fjor. Nå skal det skje igjen.

En egen fallskjerm sørger for at det skjer noenlunde sikkert. For da er det om å gjøre å få ut alle måleinstrumentene som har målt blant annet ozongass, CO2 og UV-stråling.

Et filmkamera blir med på turen — og opptaket skal rett på You Tube.

245 lag i 45 land

Prosjektet er et samarbeid med Global Space Balloon Challenge som består av ingeniørelever fra Stanford University i California. 245 lag i 45 land deltar.

Lærer Per Verås forteller elevene i teknologi og forskningslære-klassen ved Mandal videregående skole om ballong-prosjektet. Foto: Jarle R. Martinsen

— For eksempel skal det sendes ballonger fra Kongo og St. Petersburg. Hensikten er å skape kreativitet og entusiasme verden over, forteller Verås.Det blir kåret ulike vinnere, blant annet til de som får sin ballong høyest. Verås har gjort det samme flere ganger med elever fra Farsund.

— I fjor hadde vi, slik planen også er i år, tenkt å sende ballongen fra Kvinesdal. Men det blåste slik at vi måtte flytte utskytingen til Evje, sier han. Når den slippes avhenger av vær og vind.

Se opptak fra You Tube fra ballongferden i 2011

Denne boksen skal blant inneholde utstyr for å måle ozongass, CO2 og UV-stråling mens ballongen fyker oppover. Foto: Jarle R. Martinsen

Det kan ikke blåse sydlig vind, da risikerer de at ballongen havner i sjøen, men det går greit å finne den ettersom det er montert en gps på ballongen. Her kan du følge forberedelsene