— Brannen ble oppdaget raskt, varslet og slukket av forbipasserende. Veldig bra innsats av de første på stedet, opplyser utrykningsleder Tor Eriksen fra Kristiansandsregionen brann og redning til Fædrelandsvennen på stedet.

- Tror dere den er påsatt?

— Det er klart, det begynner ikke å brenne av seg selv, svarer Eriksen.

Delvis åpen parkeringskjeller

Da brannvesenet kom fram, var flammene slått ned av personer som oppdaget brannen sentralt i Kvadraturen. Et par røykdykkere ble sendt ned og kunne konstatere at alt var slukket.

— Det er ikke noe greit at sånt skjer. Dette er en delvis åpen parkeringskjeller, hvor folk kan ta seg ubemerket inn. Vi er klar over problemstillingen, og det er like kjedelig hver gang. Noen liker dessverre å leke med fyrstikker, sier Jon Bjørgum til Fædrelandsvennen.

Bjørgum er styreleder og en av investorene i Christiansholm Eiendom, som sammen med Daland-familien er dominerende huseier i kvartalet. Han sier de tidligere har hatt trøbbel med folk som oppholder seg i andre av byens p-anlegg over natta, fester og tar seg visse friheter.

brannibyen.jpg Foto: Vegard Damsgaard

Løp fra stedet med vitne i hælene Like før klokken 17.45 melder politiet at de har pågrepet en mann, som dermed er siktet for å ha startet brannen.

Denne gangen var folk på rett sted til rett tid.

— Den mistenkte løp fra stedet, og et vitne fulgte etter ham mens vi hadde kontakt via telefon. Tilfeldigvis befant det seg en politipatrulje like i nærheten, så denne gangen var folk på rett sted til rett tid, sier operasjonsleder Martin Ugland i Agder politidistrikt.

Mannen, født i 1962, hadde også mindre mengder amfetamin på seg da han ble pågrepet.

— Han er kjent for politiet fra før. Vi har ikke avhørt ham ennå, så vi kjenner ikke til bakgrunnen for brannen. Ingen har sett at det var den mistenkte som tente på, men det er jo en grunn til at det begynner å brenne, sier Ugland.

Ruser seg i parkeringsanlegg

Politiet kjenner til at uvedkommende oppholder seg i parkeringsanlegg rundt i byen.

— Fra tid til annen har vi henvendelser fra vaktmestere og andre om dette. Vi får en del hjelp fra kameraer som er installert flere steder, men det er jo mange parkeringsanlegg i byen.

- Hva gjør de uvedkommende når de oppholder seg der?

— Noen ruser seg, noen er inne for å holde varmen, og andre bare sitter der. Det som skjedde i dag er et ytterst sjeldent tilfelle, sier Ugland.

Den aktuelle p-kjelleren i Skippergata, under Dalandgården og Intersport-bygget, har rundt 200 p-plasser som stort sett leies ut til arbeidstakere i Kvadraturen.