— Nå må politikerne si ja eller nei til prinsippene. Ellers kommer vi ikke videre, sier kulturdirektør i Kristiansand, Stein Tore Sorthe. Torsdag behandles saken i kulturstyret.

Dele med Grimstad

Planen er å selge naturmuseets bygninger på Gimle gård til Statsbygg. Eksakte eiendomsgrenser er ikke avklart.

Deretter skal Universitetet i Agder overta eierskapet til Agder naturmuseum og botaniske hage. Samtidig skal museet lokaliseres både på Gimle og Dømmesmoen i Grimstad.

Universitetsmuseum 2.jpg Foto: Torstein Øen

På Dømmesmoen, eid av Grimstad kommune, snakkes det om størst muligheter for fremtidig utbygging og utvikling.En egen prosjektgruppe jobbet med saken i fjor. Gruppen, som ble ledet av kulturdirektør Sorthe, så store fordeler med å flytte hele museet til Grimstad, men ble enige om å stå på at museet må ha to lokaliteter.

— Står vi overfor en gradvis flytting av Kristiansands eldste museum til Grimstad?

— Nei. Dømmesmoen har muligheter med laboratorier og undervisning og Norsk hagebruksmuseum. Men utstillingene er ellers her i Kristiansand, hvor publikum også er. Kristiansand vil sikre seg mot flytting. Det vesentlige nå er å få fart på en utvikling av Agder naturmuseum og botaniske hage. Det har stått stille altfor lenge, sier Stein Tore Sorthe.

Stort puslespill

Derfor vil han at Kristiansands politikere legger første brikke i det han kaller er stort og komplisert puslespill. Han ber dem vedta tre prinsipper:

• Godta at museet oppløses og overføres til UiA for å utvikles til Universitetsmuseet i Agder.

• Godta at statsbygg overtar museets eiendommer på Gimle for 4,8 millioner kroner og at salgs-summen går til bykassa. Statsbygg skal så leie ut til UiA.

• Videreføre driftstilskudd til museet minst på dagens nivå, under forutsetning av at aktivitetsnivået i Kristiansand fortsetter på dagens nivå.

— Når dette er på plass, kan vi gå til de andre aktørene. Det er Vest-Agder fylkeskommune, UiA, Aust-Agder fylkeskommune og Grimstad kommune. De må også gjøre prinsippvedtak. Deretter kan vi sette ned interimsstyre, gå i samtaler med staten og få til et prosjekt. Det er mye arbeid igjen, sier Sorthe.

Ledelsen vil

I dokumentene går det fram at både ledelsen ved UiA og ledelsen ved museet ønsker å slå seg sammen. To små, naturhistoriske fagmiljøer kan bli ett, og prosjektgruppen ser for seg stor faglig utvikling i landsdelen. Det nye universitetsmuseet skal bli en egen fagavdeling ved UiA.

— Vårt naturmuseum er det eneste i Norge uten tilknytning til et universitet. Samtidig er UiA eneste universitet uten eget museum. Det sier jo en del, mener Sorthe.

Kristiansand kommune har gjort flere investeringer i naturmuseet. For rundt ti år siden ventet Sørlandet hver høst på at statsbudsjettet skulle inneholde penger til det store byggtrinn tre.

— De kom aldri. Ting har stått i stampe. Vi har hatt flere prosesser siden 2010. Veien fremover handler om UiA og deling med Dømmesmoen, mener Sorthe.

- Fikk helt hakeslipp

Nestleder i Kristiansand kulturstyre, Harald Sødal (KrF) sier han støtter salg av deler av Gimle gård til Statsbygg og at UiA overtar Agder naturmuseum.

— Da jeg først leste sakspapirene, fikk jeg helt hakeslipp. Tenk å selge noe på Gimle, en unik eiendom som Kristiansand arvet. Jeg tenkte nei og nei. Men slik tenker jeg ikke lenger, sier Sødal.

Sødal, kjent som en av de mest historisk bevisste og bevaringsivrige i Kristiansandspolitikken, mener salg kan forsvares når staten er kjøper.

— Det dreier seg om å få til utvikling av naturmuseet. Jeg tror alle politikerne vil være for dette, sier Sødal.

Kulturstyret behandler saken torsdag. Onsdag 28. mai kommer UiAs ledelse til Kristiansand formannskap for å orientere. Saken skal også behandles der.