Denne tirsdagen var det Kari Mestad (nærmest), Berit Omdal og Kjell Fossheim som gjorde en innsats for historielaget. Foto: Lars Hollerud
Berit Omdal fortaper seg rett som det er i spesielle bilder. Dette viser Gunnar og Harald Wergeland, som testet utrustningen broren Hans hadde da han 8. mai 1945 kom hjem til Mosby etter oppdrag for polititroppen i Sverige. Foto: Lars Hollerud
Salve Salvesen Solgård hadde status som bygdeoriginal på Mosby, og var best kjent som Salve hos Benta. Foto: Lars Hollerud
17. mai i 1914 pyntet noen torridøler seg i torridalsdrakter. Foto: Lars Hollerud
Med Gud for Hjem og Fædreland. Foto: Lars Hollerud

Det er Arve Lindvig fra Vest-Agder-museet som skryter.

Mannen bak Digitale bilder i Agder, ærer medlemmene av Torridal historielag for deres arbeid med å bevare lokalhistorisk dokumentasjon.

Til denne nettsiden, den store databasen for historiske bilder fra landsdelen med totalt over 37.000 fotografier, har laget i Torridal hittil bidratt med 1299 eksemplarer.

— De har virkelig forstått at bilder ingen får se, er uten verdi, sier Lindvig.

Nest flinkeste historielag er Flekkerøy, med 70 bilder. Ellers er ingen av de nærmere 50 lokale historielagene i landsdelen representert i den store databasen, selv om flere av dem har egne bildearkiver.

— Takk ikke oss. Vi prøver bare etter fattig evne å føre videre arven etter Inge Augland, som gikk bort i høst. Det var han som tok initiativ og systematiserte dette arbeidet. Savnet av Inge er stort, sier Berit Omdal.

Hver tirsdag kommer hun, Kari Mestad og stundom noen flere til Torridal historielags kontor, for å jobbe med fortiden med moderne metoder. Som regel kommer Kjell Fossheim også, for å utføre oppdrag på kontoret eller i museet vegg i vegg.

Av og til stikker også nevnte Arve Lindvig innom, medbringende en harddisk for lagring av bilder som er sortert og klarert.

Lindvig kan vite at akkurat nå er det nær 400 bilder som venter på ham.

Må ut?

Under kaffepausen i historielagets museums bestestue viser det seg at det ikke er bilder som opptar de lokalhistoriske ildsjelene mest for tiden.

— Neste år må vi muligens ut herfra. Bygget må vel rives, nå som politikerne har vedtatt ny barneskole i Torridal, sier Kari Mestad.

— Hva skjer da med oss? spør Berit Omdal.

— Skytterlagets skjebne er like uviss, sier Kjell Fossheim, aktiv i både historielaget og skytterlaget som deler kjellerlokalet.

— Kanskje vi kan disponere Torridalsstova, sier Kari Mestad, og tenker på Ytre Torridals første skolestue fra 1856 som i dag brukes av sfo.

— Formannen har skrevet brev til oppvekststyret og de politiske gruppelederne, legger hun til.

Dermed skal ikke politikerne kunne si at de ikke visste om dem, dugnadsarbeiderne som tar vare på Torridals historie med både møterom, kontor og museum i nevnte kjeller. Også Torridal skytterlags situasjon er skriftlig omtalt og adressert utvalgte folkevalgte.

Plass til mer

Bare litt mer om bildene, som ikke bare lagres for arkiv.

To bilder vises i hvert nummer av Torridalsposten. Og 12 bilder pryder den årlige Torridals-kalenderen, som første gang ble lansert i 1997. For tiden venter 300-400 bilder på at Berit skal scanne og Kari loggføre samtidig som Kjell gjør hva som helst som trengs.

— Vi tar gjerne imot gamle bilder, helst bilder som sier noe om tiden de ble tatt. Vi kan jo ikke ha hundrevis av portretter. Men der mennesker er identifiserbare, må vi ha fulle navn, sier de fotoansvarlige.

Laget samler ikke bare bilder, heller,

Fine, gamle ting, mottas også med takk. Museet ligger jo vegg-i-vegg.

I alle fall enn så lenge.