— Målet er at folk ikke betaler eiendomsskatt til neste år, sier Høygilt til Fædrelandsvennen.

Da Birkenes innførte eiendomsskatt for hytter og hus i fjor stemte fire av åtte Høyre-representanter for. Gruppeleder Høygilt stemte mot. Nå tror han stemningen i partiet er på vei til å snu, slik at skatten kan avskaffes i 2015.

Gruppeleder i Høyre, Gunnar Høygilt, vil fjerne eiendomsskatten etter kun ett år. Han mener den økonomiske situasjonen er så god at skatten er unødvendig. Foto: Erlend Olsbu

— Vi må en diskusjon om det, men jeg mener at vi har økonomi til å klare oss uten eiendomsskatt, sier Høygilt, som beskylder administrasjonen for å ha drevet skremselspropaganda.- Jeg vil ikke si at vi er ført bak lyset, men jeg synes det er underlig, sier Høygilt.

Rådmannen: Urealistisk

Rådmann Gro Anita Trøan avviser at politikerne ble lurt til å innføre eiendomsskatt.

— Det var tre forhold som gjorde at vi fikk et bedre resultat enn fryktet. Det var uforutsette inntekter, lavere pensjonsutgifter og lavere renteutgifter, sier Trøan.

Hun mener det er urealistisk å avskaffe eiendomsskatten etter bare ett år.

— Vi har fremdeles et gap mellom inntekter og utgifter. Selv om VI omstiller oss nå, så vil det komme nye behov, sier Trøan.

Under kommunestyret tirsdag gikk gruppeleder Anders Christiansen (Ap) til angrep på Høygilt og hans meningsfeller.

— Vi har ønsket å få denne kommunen på fote. Her inngikk vi en allianse. Det er mange av oss som har svelget en del kameler i denne saken. Da forventer jeg litt oppslutning om det vi har gått inn for, sa Christiansen, som var den som la fram forslaget som fikk støtte av halve Høyre.

Han viste til at den økonomiske situasjonen fremdeles er svært usikker.

— Vi er ikke ute av krisa. Jeg skjønner at folk skal profilere seg, men vi må stå samlet hvis vi skal klare det, sa Christiansen.

Har fått 200 klager

Rundt 200 boligeiere klaget på årets skattetakst før klagefristen gikk ut 5. mai.

— Cirka halvparten gjelder ligningstakst, sier leder av takstnemnda, Jens Risvand.

For å komme i mål med takseringen tok kommunen utgangspunkt i taksten som fremkommer i ligningen til hver enkelt huseier. De som klager på denne taksten blir bedt om å ta kontakt med statlige myndigheter.

— En annen gruppe på cirka 60 gjelder areal, antall boenheter og feil adresse. Dette er saker som administrasjonen ordner opp i, sier Risvand.

Dermed gjenstår det bare i overkant av 30 saker som bli skjønnsbehandlet av nemnda. I tillegg kommer 57 saker som må gjennomgås på nytt på grunn av feil adressat.

— Det kom nylig 57 brev i retur fra postverket, sier Risvand.

Etter å ha kontrollert adressene vil disse brevene bli sendt ut på nytt. Etter det Fædrelandsvennen forstår innebærer det ikke at fristen vil bli utsatt.

Svanhild (60) og Torgny Hauge (65) vil gjerne slippe å betale eiendomsskatt, men skjønner kommunen har innført den. I overkant av 3000 innbyggere får nå den første regningen. Flere av politikerne i kommunestyret ser gjerne at det blir den siste. Foto: Erlend Olsbu

— Dårlig styringI overkant av 3000 hus- og hytteeiere vil snart få den første regninga i posten. Svanhild (60) og Torgny Hauge (65) må ut med rundt 4000 kroner for sin leilighet i Nordåsvegen på Birkeland.

— Vi har råd til å betale den, men det er nok verre for de unge som sitter med nye og dyre hus. Jeg synes synd på dem, sier Svanhild Hauge.

Hun og ektemannen ville helst sluppet skatten, men synes det er greit å betale så lenge det er nødvendig.

— Birkenes var tidligere en kommune med god økonomi, så grunnen til at det nå er så dårlig stilt må jo ha med styringen å gjøre, mener Svanhild.