— Det er ikke noe tvil om at dette er furupollen, konstaterer Per Arvid Åsen, botaniker ved Agder Naturmuseum og botaniske hage.

Du har kanskje oppdaget at bilen din har blitt tilgriset av et gulaktig materiale? Torsdag og fredag har enorme mengder furupollen svevd rundt i lufta på Sørlandet.

— I går var bilen min full av pollen. I dag måtte vi spyle terrassen på grunn av pollen, forteller Åsen.

— Det har vært varmt i været, og det er nok varmen som har gjort at furublomstene har blitt modne og slipper pollen, fortsetter eksperten, som sier at furupollen ofte ligger synlig i bukter og i vann, som tykke lag med gul sørpe.

Milliarder

Milliarder på milliarder av furupollen svever rundt i lufta. Pollenet har noen luftblærer som svevemekanismer.

Furupollen fyller lufta på Sørlandet om dagen, og fester seg blant annet til biler - her som gule prikker på panseret. Foto: Tormod Flem Vegge

— Furupollenet er stort, og det er derfor man legger så merke til det. Siden pollenet er så stort, skal det for øvrig ikke være til så stor plage for allergikere som andre typer pollen.

Kongle som mål

Det er hannpollen som fyller lufta. Hannpollenet må treffe et arr for at alt skal gå som planlagt.

— Pollen er blomsterstøv, og den hannlige delen av blomsten. Den er gul i enden av skuddene. Vinden må blåse over pollenet til et arr, den hunnlige delen, enten på det samme treet eller på et annet tre, forklarer Åsen.

Imponerende

- Er du imponert over de store mengdene med pollen?

— En er jo alltid imponert over naturens ødselhet. Det er jo så enorme mengder. Men det må jo kanskje være så mye for å være sikker på at hunnblomstene blir truffet av pollenet.

Hvis bestøvingen lykkes, utvikler det seg en kongle. I konglen er det frø som kan bli til en helt ny furu... Til opplysning, sånn i tilfelle du har glemt lærdommen fra naturfagstimene på barneskolen.