Politiet er sikker på det vil oppstå lange køer flere steder rundt Kristiansand på nasjonaldagen, men frykter ikke det komplette kaos.

— Det er alltid kø på 17. mai. Nå økes skoletoget fra cirka 5000 elever til nesten 8000 elever. Da kan vi nok regne med en vekst i biltrafikken på nærmere femti prosent. Dermed blir det ikke mindre kø. Derfor er det viktig at folk er tidlig ute, har god tid og aller helst parkerer litt utenfor sentrum og tar beina fatt, sier Yngvar Aas, leder av trafikkavsnittet ved Kristiansand politistasjon, til Fædrelandsvennen.

I år vil havnegata hvor ferjetrafikken vanligvis går også åpnes. Dermed kan alle som kommer fra Vågsbygd og vestover kjøre rett ned havnegata og ut til Silokaia eller Kilden parkeringshus.— Her blir det tilrettelagt for en del ekstra parkeringsplasser. Fra Samsen blir det skiltet. Trolig vil køen stå helt derfra og nedover i byen. Jeg vil oppfordre bilister til å ta det med ro og ikke være utålmodige

I tillegg til politi vil cirka 100 personer fra Luftforsvarets skolesenter på Kjevik være i sving med å dirigere trafikken på 17. mai.

Tauer bort biler

Ole Jacob Rynning-Tønnesen, avdelingsleder i Kristiansand parkeringsselskap, sier at de sammen med 17. mai-komitéen har forberedt seg godt til festen i Kristiansand på nasjonaldagen. Men feilparkerte biler blir ofte et problem for parkeringsselskapet.

— Hvert år må vi taue bort biler som står i marsjruten. Først ringer vi opp bileierne, og de fleste kommer da og flytter den. Men de vi ikke får tak i må taues bort. Det gjelder en håndfull biler hver eneste nasjonaldag, sier avdelingslederen.

Åtte parkeringsvakter

Parkeringsselskapet åpner, som de gjør hver 17. mai, opp alle parkeringshusene for gratis parkering.

— Det blir viktig å følge skiltingen. Vi setter opp mange midlertidige skilt for å veilede best mulig, sier han.

Parkeringsselskapet skal følge godt med på hvordan festglade kristiansandere feirer nasjonaldagen.

— Vi har åtte mann på vakt gjennom dagen. Men det er det som er vanlig på lørdager. Vi henter ikke inn ekstra bemanning, sier Rynning-Tønnesen.

Ikke bekymret

Avdelingsdirektør Johan Mjaaland i Statens vegvesen tror ikke det blir trafikkaos rundt arrangementene i Kristiansand sentrum.

— Jeg er ikke bekymret. Men vi ser jo av værmeldingen at det blir ganske greit vær. Nedbør og vind holder seg i alle fall unna. Så det kommer nok til å bli mye folk, sier Mjaaland.

Han har to klare råd til alle som skal til Kvadraturen på nasjonaldagen:

— Bruk beina og beregn god tid. Ta buss om du bor et stykke unna. Hvis du absolutt må ta bilen så parker gjerne på en av de store parkeringsplassene utenfor sentrum, og ta beina fatt det siste stykket, oppfordrer veisjefen.