I oktober 2012 satte Kreftforeningen i gang et landsomfattende prosjekt. Den betalte 75 prosent av lønna til kommuner som ansatte kreftkoordinator. Over 200 kommuner og kommunesammenslutninger i hele Norge er nå med på dette.

Svulst i hjernen

I sommer trakk kreftkoordinatoren i Kristiansand seg «av personlige årsaker», i følge en mail fra Bente Wulff som er leder for Forvaltning HS i Kristiansand kommune. Mailen er til Høitorp, som i slutten av august fikk sin kone Berit Vik Høitorp utskrevet fra Sørlandet sykehus etter ferdig behandling av brystkreft med spredning. Sykehuset henviste dem til kommunens kreftkoordinator for å legge opp tilbud om rehabilitering og hjelp.

På kommunens hjemmeside sto det at koordinatoren fantes, med telefonnummer, men de fikk bare telefonsvarer da de ringte. Så kom de gjennom til avdelingen, som opplyste at stillingen ikke eksisterte lenger.

Ble sjokkert

— Dette er helt uakseptabelt. De hadde bare fjernet stillingen med et pennestrøk. Sykehuset visste ikke noe, kreftforeningen lokalt visste heller ikke noe, sier Høitorp.

-For oss var kreftkoordinatoren årsaken til at vi klarte å takle det som vi gjorde, sier Reidun Gøthesen Scherpf, enken etter teatersjef Alex Scherpf som døde av kreft. Foto: Kjartan Bjelland

— Dette er katastrofe, sierReidun Gøthesen Scherpf, enken etter teatersjef Alex Scherpf. For dem betydde hjelpen fra kreftkoordinatoren svært mye. Hun hjalp dem med de vanskelige samtalene - om døden, blant annet.- For oss var kreftkoordinatoren årsaken til at vi klarte å takle det som vi gjorde, sier Gøthesen Scherpf. Ikke minst fordi de fikk hjelp til alle de praktiske tingene som må løses i hverdagen.

Svært uheldig

Distriktssjef Geir Wehus i Kreftforeningen mener det er svært uheldig at Kristiansand kommune har droppet stillingen som kreftkoordinator. Foto: Kreftforeningen

Distriktssjef Geir Wehus i Kreftforeningen Agder sier dette:— Det er svært uheldig. Det får store konsekvenser for pasienter og pårørende. I tillegg rammer det samarbeidspartnere som Sørlandet sykehus, kommunal hjemmetjeneste og rehabiliteringsinstitusjoner.

Han peker på at koordinatoren skal være et bindeledd og kontaktpunkt som skaper forutsigbarhet og trygghet for pasienter og pårørende.

Samfunnsøkonomisk

— Koordinatoren skal sikre at kreftpasienter får riktig hjelp så raskt som mulig. Det vil bedre livskvaliteten til pasientene, og være samfunnsøkonomisk nyttig de gangene folk kommer seg raskere tilbake i jobb, sier Wehus.

Årlig får ca. 32.000 mennesker en kreftdiagnose samtidig som det bor rundt 240.000 mennesker i landets kommuner som har, eller har hatt, kreft. Antall overlevende etter kreft vil øke i årene framover. Kreftforeningen håpet at prosjektet skulle gå over i faste ordninger i kommunene, finansiert av kommunene.

Dekker

— Det har skjedd i Søgne og Songdalen og Lillesand og Birkenes, peker han på.

På sin hjemmeside anbefaler Kristiansand kommune å ta kontakt med fastlege siden ikke det fins noen kreftkoordinator:

— Det er ikke tilfredsstillende. Fastleger har ikke den kunnskapen og nettverket som skal til for å gi godt nok tilbud. Nasjonal handlingsplan for kreft anbefaler tydelig at alle kommuner skal ha sin kreftkoordinator, sier Wehus.

Svært uheldig

-Det vil være svært uheldig dersom Kristiansand kommune bestemmer seg for å ta bort denne funksjonen, sier leder for Senter for kreftbehandling ved Sørlandet sykehus, Svein Mjåland. Foto: Kjartan Bjelland

— Kreftkoordinatorenbidrar til å effektiviseresamhandlingen mellom sykehuset og primærhelsetjenesten og det vil derfor være svært uheldig dersom Kristiansand kommune bestemmer seg for å ta bort denne funksjonen, sier leder for Senter for kreftbehandling ved Sørlandet sykehus, Svein Mjåland.Han sier senteret har hatt stor nytte av kreftkoordinatoren i Kristiansand kommune. Dette gjelder spesielt i forhold til pasienter i poliklinisk behandling.

— Vi får mange positive tilbakemeldinger fra pasientene som opplever koordinatoren som en verdifull støttespiller. Dette kan være både på det praktiske og det psykologiske plan, sier Mjåland.

Beklager dårlig informasjon

Wenche P. Dehli, helse- og sosialdirektør i Kristiansand kommune. Foto: Reidar Kollstad

Beslutningen om å fjerne stillingen som kreftkoordinator ble tatt uten politisk behandling.— Mindre prosjekt og enkeltstående funksjoner er sjelden alene grunnlag for politisk behandling, skriver helse- og sosialdirektør Wenche Pedersen Dehli i Kristiansand kommune på spørsmål om saken er behandlet politisk.

Hun forteller at stillingen ble inndratt da hun som bekledte den trakk seg av private årsaker i sommer.

Opphørte

— Det førte til at tilbudet opphørte to måneder før planlagt prosjektslutt i oktober, skriver hun og opplyser at det våren 2016 ble utarbeidet en sluttrapport for samarbeidsprosjektet, og det er anbefalt at dette tilbudet tas inn i ordinær drift.

— Vi ønsker at tjenesten skal bli prioritert som en fast stilling, men det forutsetter penger til å dekke denne stillingen. Det vil inngå som en del av kommunens prioriteringsarbeid i forbindelse med budsjett for kommende år, skriver hun.

For dårlig

Hun beklager at informasjonen rundt dette har vært for dårlig, men sier det ble lagt inn beskjed på koordinators telefon og mail som informerte om at prosjektet var midlertidig opphørt. Pasienter som hadde behov for denne tjenesten ble bedt om å henvende seg til sin fastlege, eller til sykehuset. Alle som hadde avtale med koordinatoren ble også kontaktet.

Sparer ikke

— Hvor mange penger sparer dere på å ikke ha stillingen, siden Kreftforeningen betaler 60 prosent av lønna?

— Det er ikke snakk om å spare penger i denne saken, men det er ikke mulig å sette inn vikar på kort sikt i en stilling som krever spesialkompetanse. Dette siste året har kommunen betalt 40 prosent av utgiftene, skriver helse- og sosialdirektøren.

Må ha koordinator

Opposisjonsleder Mette Gundersen (Ap) mener Kristiansand må ha en fast ansatt kreftkoordinator.

— Jeg har selv som pårørende hatt stor nytte av kreftkoordinatoren, som har kommet hjem til oss og hjulpet oss masse, sier Gundersen.

Hun har forståelse for at prosjektet ble avsluttet i sommer da hun som var i stillingen trakk seg av private årsaker, og vil ikke kritisere at saken ikke er behandlet politisk. Hun forstår at det ville vært vanskelig å få inn ett nytt, kompetent menneske for bare noen måneder.

Positivt

— Jeg oppfatter det som et positivt signal at helse- og sosialdirektøren ønsker å få dette inn som en fast stilling, og det er hennes ansvar å få det til i budsjettforslaget. Hvis stillingen blir utenfor rammen, må saken behandles politisk, sier Gundersen.

— Budsjettet vedtas ikke før i desember, hva tenker du om at kommunen blir uten kreftkoordinator så lenge?

— Da må fastleger og kreftforeningen bidra så mye de kan inntil dette er avklart, sier Gundersen.

Dette er kreftkoordinatorene på Sørlandet

Arendal

Solveig Arneberg Aamli solveig.arneberg.aamli@arendal.kommune.no

tlf. 468 88 535

Evje og Hornnes/Bykle/Valle/Bygland

Trude Evje trude.evje@e-h.kommune.no

tlf. 900 16 782

Torunn Breive torunn.breive@bykle.kommune.no

tlf. 913 43 655

Lillesand/Birkenes

May Moland Lauvnes may.lauvnes@lillesand.kommune.no

tlf. 952 27 793

Risør

Vivi Smevold Thorbjørnsen kreftkoordinator@risor.kommune.no

tlf. 904 75 251

Tvedestrand

Linda Cecilie Berntsen Linda. Cecilie.Berntsen@tvedestrand.kommune.no

tlf. 975 93 029

Kristiansand

Ingen

Songdalen/Søgne

Linda Hanisch linda.hanisch@songdalen.kommune.no

tlf. 902 18 821

Vennesla

Solfrid Fredriksen solfrid.fredriksen@vennesla.kommune.no

tlf: 982 93 743