— Sånn rent umiddelbart synes jeg det er vanskelig å akseptere at NVE mener vi har drevet grov uaktsomhet, sier daglig leder Reidar Ove Mork i Otteraaens Brugseierforening.

Daglig leder Reidar Ove Mork i Otteraaens Brugseierforening. Foto: Johs. Bj_rkeli

Norges Vassdrags— og energidirektorat (NVE) har ilagt Agder Energi og Otteraaens Brugseierforening en bot på henholdsvis 700.000 og 400.000 kroner.Det var i juni i fjor at vannføringa ble senket dramatisk i løpet av kort tid både i Mandalselva og i Otra. To ulike hendelser i to ulike elver på samme dag, førte til at store mengder smolt, yngel og smålaks ble liggende igjen på den tørrlagte elvebunnen.

Grov uaktsomhet

Den momentane vannstandsreduksjonen førte i begge vassdrag til tørrlegging av store areal på lakseførende strekning.

NVE skriver følgende i en pressemelding torsdag: «NVE vil bemerke at regulantene i begge vassdragene hadde rutiner. Mens disse ikke ble fulgt i Otra, var det manglende kontroll med at rutinene virket etter hensikten som var tilfelle i Mandalsvassdraget. De ulovlige forholdene har ikke bidratt til økt kraftproduksjon og derved økt fortjeneste.»

— Vi har registrert at vi har fått et pålegg, og har tre uker på å klage inn det, så får vi se om vi gjør det. Av forskjellige grunner ble ikke våre rutiner fulgt, og jeg kan ikke se at vi har hatt noen økonomisk vinning her, sier Mork til Fædrelandsvennen.

- Forventet dere en reaksjon?

Ikke uaktuelt med anke

— Da vi så hvordan NVE gikk ut da saken ble kjent så gjorde vi jo det. Men det er vanskelig å akseptere at dette skal være grov uaktsomhet. Jeg trodde terskelen for det var høyere, sier Mork.

Christian Altmann. Foto: Kjartan Bjelland

Kommunikasjonssjef Christian Altmann i Agder Energi vil ikke si altfor mye om klagen før de har fått satt seg inn i den.— Vi vil bruke tiden vi har på å sette oss inn i vedtaket, mer enn det kan vi ikke si nå, sier Altmann til Fædrelandsvennen.

- Det er altså ikke uaktuelt med en anke?

— Det ligger vel i det at vi skal vurdere det, og ta en beslutning. Det er ikke uaktuelt å anke. Vi hadde forventet oss en reaksjon, er Altmanns knappe kommentar.

- Kun ved grove overtredelser

Selskapene har tre uker på å klage inn bøtene til Olje- og energidepartementet.

Ifølge NVE er det antatt at 3300-4000 laksesmolt er tapt i Mandalselva, eller cirka 10 prosent av smoltproduksjonen på strekningen i perioden 2015-2017. — Dette er to saker der brå vannstandsendringer fikk konsekvenser for laksebestanden med den følge at et stort antall fiskeunger strandet og døde. Vi ser alvorlig på dette, sier Øyvind Leirset, seksjonssjef for NVEs miljøtilsyn, i NVEs pressemelding.

— Overtredelsesgebyr gis ved kun grove overtredelser og er en streng reaksjon. NVE har siden 2010 gitt 14 overtredelsesgebyr for bygging og drift av vannkraftanlegg. Ved fastsetting av gebyret tas det blant annet hensyn til grovheten i overtredelsen, skadevirkning, økonomisk gevinst og selskapets økonomi, sier Leirset.