Pastor Wiggo Skagestad i Filadelfia Kristiansand mener det blir for snevert å definere et kirkebygg som et vigsset bygg med spir og alterring. Foto: Torbjørn Witzøe

— Kirkeasyl er en misbrukt praksis, der en forsøker å unngå lovlige utsendelsesvedtak. Politidirektoratet er i dialog med kirken for å få til en praksisendring som gjør at vi slipper å ha den typen forsøk på alvorlig omgåelse av norsk lov, sier Anders Anundsen.

På spørsmål fra Fædrelandsvennen om den sittende regjeringen har gjort det lettere for politiet å hente ut og pågripe personer i kirkeasyl, svarer statsråden at den gamle instruksen som ble vedtatt i 1993 fortsatt gjelder, og at det der er tydelig definert hva et kirkerom er.

Her står det at kirkeasyl kun gjelder i selve kirkebygget, og ikke andre bygg som kirken disponerer.

— Vi er strenge i vår fortolkning på hva et kirkeasyl er. Vi er tydelige på at et menighetshus ikke er definert som kirke og alle som befinner seg ulovlig i landet skal ut, sier justisministeren.

- Uforståelig

Pastor Wiggo Skagestad i Filadelfia Kristiansand mener justisministeren bør lese seg opp på kirkelandskapet, og sier at en kirke er mye mer enn det som inntil nylig definerte seg som statskirken. Han mener det er viktig å likestille kirkesamfunn, og hadde forventet at en borgerlig regjering også overser frimenigheter når kirkebegrepet skal defineres. Han understreker at bygget der kvinnen ble pågrepet benyttes til møtevirksomhet i menighetssammenheng.

— Jeg mener ellers at det er viktig å øke kompetansen til de som behandler asylsøknadene til konvertittene (konvertert til kristendom, red. anm.). I slike spørsmål kan menigheter sitte på informasjon og kunnskaper som myndighetene ikke har fanget opp, sier Wiggo Skagestad

Solid Frp-støtte

Stortingsrepresentant Ingebjørg Godskesen (Frp) mener politiet har full anledning til å hente ut personer i frimenighetenes lokaler, men at det ville være mer problematisk å gå inn i vigslede bygg som Domkirken i Kristiansand.

— Kirken bryter loven når de bidrar til å skjule personer som oppholder seg ulovlig i landet, sier hun.

Fylkesleder Arild Birkenes i Vest-Agder Frp sier partiet er imot kirkeasyl, og at politi og kirke er bedt om å være mer restriktive.

- Uproblematisk

— Den sittende regjering har et mer restriktivt syn på kirkeasyl enn den forrige, og det regner jeg med politiet har fått med seg. Jeg har ingen problemer med at politiet går inn i kirkerom og henter ut asylsøkere eller andre som har søkt tilflukt der over tid. Det skal ikke lønne seg å motarbeide systemet, og å trenere utvisningsvedtak ved å gjemme seg i en kirke eller leve i skjul. Å innvilge kirkeasyl er med på å undergrave hele asylinstituttet, sier stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp).

Ap uenig

— Det er viktig at også de som søker asyl følger norsk lov, men når det er sagt så er jeg og Arbeiderpartiet imot at politiet går inn og henter ut personer som har søkt tilflukt i kirker eller hos frimenigheter. Det er en forsvinnende liten del som er i kirkeasyl, og jeg har tillit til at menighetene har en god dialog med dem det gjelder, sier stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap).