Bjørn Rødland i Kristiansand-politiet sier det selvbetjente solsenteret flere ganger har kontaktet politiet for å få ungdom bort fra stedet. Foto: Reidar Kollstad

— Det er spesielt at de trekker inn på et sted som er allment tilgjengelig, sier Bjørn Rødland i kristiansandpolitiets forebyggende avdeling.

Han sier tenåringene selv forteller at de låser seg inn i en solariumbås og ruser seg. De er gjerne flere inne samtidig.

— I desember i fjor anmeldte ei 15 år gammel jente en gutt for å ha puttet i henne metamfetamin i en av båsene på Brun og Blid, sier Rødland.

Bjørn Rødland i Kristiansand-politiet sier det selvbetjente solsenteret flere ganger har kontaktet politiet for å få ungdom bort fra stedet. Foto: Reidar Kollstad

Saken er henlagt på bevisets stilling.

Trekker til Markens

Som Fædrelandsvennen skrev tidligere mandag, trekker barn og unge fra store deler av Agder til rusmiljøet i Markens. De yngste er bare 13 år. Ifølge politiet flokker de seg særlig rundt stedene McDonald's, Sandens senter og Brun og Blid.

Det selvbetjente solsenteret har flere ganger kontaktet politiet for å få ungdom bort fra stedet, sist i påskeuka da tolv personer hadde presset seg inn i en av båsene. Da politiet kom, var ungdommene borte.

Driftsansvarlig i Brun og Blid Markensgate, Jarle Johnsen, er klar over at det foregår bruk av narkotika på stedet.

— Det er ikke et veldig stort problem, men heldigvis har vi et godt samarbeid med politiet for å få bukt med det, sier Johnsen.

Ti overvåkningskameraer

Han sier senterledelsen følger med på ti overvåkningskameraer som er satt opp i fellesområdet, og det reageres når mange personer kommer inn samtidig. I hver enkelt bås er det ikke kamera, men bruken av solariumene logges.

— Man kan ikke oppholde seg unødig i senteret uten at det oppdages. Vi har svært god kontroll via overvåkningen. Samt sivile og uniformerte vakter. Det koster mye tid og ressurser å holde den standarden vi ønsker, men vi må være sikre på at våre kunder skal føle seg trygge, sier Johnsen.

Bjørn Rødland sier de har en god dialog med flere av stedene i Markens som har videoovervåkning og vektere.— Her er det avdekket bruk og omsetning av narkotika, sier Rødland.

Han sier politiet har mulighet til å bortvise barn dersom de oppholder seg på et sted det er knyttet bekymring til.

— For øvrig er stedene gode på å vise bort de som henger der uten mål og mening, sier Rødland.

Stedene har tatt grep

Det bekrefter Alf Olav Øye i McDonald’s Agder.

— Vi snakker med ungdommene om at dette er en restaurant, ikke et oppholdssted. Noen ganger må vi be dem gå hvis de ikke skjønner det selv, sier Øye.

Han oppfatter likevel ikke at McDonald’s har et problem med ungdom.

— Men hvis vi ikke hadde vært oppmerksomme, og det hadde fått utviklet seg en kultur, kunne vi ha fått problemer med det, sier Øye.

Også Sandens senter har bortvist ungdommer fra stedet.

— Hvis ungdommene henger her og skravler og maser, går vi bort for å snakke med dem. Skal de leke, kan de gjøre de utenfor, sier senterleder Svein Olav Birkeland.

Han mener ellers ikke at Sandens senter merker mye til rusmiljøet i området.