Rådmann Knut Sæther i Mandal kommune tror det er grunn til å frykte økt alkoholmisbruk om tilgjengeligheten blir større. Foto: Jarle R. Martinsen

For hvis helseminister Bent Høie (H) får det slik han vil, kan du snart handle på Vinmonopolet jul-, nyttårs-, påske-, og pinseaften.

Det foreslås også å åpne for alkoholsalg på valgdager.

— Vinmonopolet er et av de viktigste virkemidlene vi har i alkoholpolitikken, men legitimiteten til Vinmonopolet er knyttet til at det oppfattes som en moderne, serviceinnstilt kvalitetsleverandør, sier Bent Høie i høringen fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Støtter du forslaget til helseministeren? Si din mening i kommentarfeltet!

Forslaget ble sendt ut på høring i slutten av januar, og flere kommuner på Sørlandet har sagt sin mening om forslaget fra Helse- og omsorgsdepartementet.

- Tilgjengelighet øker forbruket

— Jeg er av den klare oppfatning at med tilgjengelighet øker også forbruket, sier rådmann Knut Sæther i Mandal kommune til Fædrelandsvennen.

Mandal kommune har avvist de foreslåtte endringene fra departementet, og anbefaler at gjeldende lov skal opprettholdes.

— Vi trenger ikke større forbruk, hverken i Mandal eller regionen ellers. Vi har såpass mange utfordringer som følge av alkoholkonsum fra før, sier Sæther.

— Frykter du økt alkoholmisbruk om et slikt forslag skulle tre i kraft?

— Det er grunn til å frykte det. Jo mer tilgjengelig det er jo større vil forbruket bli. Ett av flere tiltak som vil være å gå i riktig retning er å begrense alkoholtilgangen.

I høringsuttalelsen skriver Mandal kommune at de mener det er «viktig å videreføre våre demokratiske tradisjoner ved at stemmerettsdager fortsatt skal ha preg av høytidelighet.«

Støtte fra flere hold

Tar man turen litt østover i landet, til Songdalen, er meningene noe annerledes. Ordfører Johnny Greibesland (Sp) sier dette er et kontroversielt tema, med mange uenigheter. Men til slutt valgte Songdalen kommune å støtte forslaget til helseministeren.

— Det handler om å harmonisere med resten av forretningslivet. Restauranter og skjenkesteder er jo åpne på de dagene som nevnes her uansett, så man vil få tak i alkohol om man vil, sier ordfører Greibesland.

Grimstad kommune har også svart at de stiller seg positive til Høies forslag

Vinmonopolet skeptiske

Ordfører Arvid Grundekjøn i Kristiansand sier til Fædrelandsvennen at høringen er ny for ham, og at han ikke ønsker å ta noe standpunkt til saken før han har diskutert den med sin administrasjon.

Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) har på sine hjemmesider lagt ut hva de mener er god forebygging av rusmiddelproblemer. Der står det blant annet: «Både begrensning av antall salgs- og skjenkesteder for alkohol og begrensning i salgs- og skjenketider er vist å ha effekt på konsum og skader.»

Vinmonopolet selv er ikke så udelt positive til forslaget som man skulle tro.

— Det er ikke grunn til å tro at det vil bli en stor salgsøkning. Forbudet mot salg på disse dagene møter liten forståelse hos folk flest, og kan dermed svekke folks oppslutning om vinmonopolordningen, sier administrerende direktør Kai G. Henriksen i Vinmonopolet i sin høringsuttalelse.