Her er Jon Blackstad fra siste dag av fiskesesongen i Otra i fjor, som han og flere betegnet som en dårlig sesong i elva med lite fisk. Foto: Torstein Øen

— Ved Haus har yngel og to årsklasser med smolt forsvunnet. De er helt vekk, sier den erfarne laksefiskeren Jon Blackstad til Fædrelandsvennen.

Han er sikker på at årsaken er lekkasjen av industrivann og avfallsvann i elva i fjor sommer, som oppstod ved Statnetts arbeider ved å legge en strømkabel fra Danmark.

Ifølge Blackstad er det ikke yngel eller smolt (ett-toåringer) i områdene rundt hvor utslippet skjedde og nedover elva, hvor det er gyteområder og hvor han i alle år har sett mye fisk.

— På Hause-grunnen svømmer de nærmest mellom beina på deg. Det så jeg ikke etter utslippet på sensommeren, sier han.

Får støtte

Også andre laksefiskere melder om det samme. Thor Eiddisen, en kjentmann i elva, melder om at den minste fisken forsvant på slutten av sesongen.

Kai Kårikstad var den som oppdaget utslippet etter at han så alt grumset som kom nedover elva.

Her er Jon Blackstad fra siste dag av fiskesesongen i Otra i fjor, som han og flere betegnet som en dårlig sesong i elva med lite fisk. Foto: Torstein Øen

— Dette har tatt knekken på yngel og smolt opp til to kilometer nedover elva, det er jeg sikker på. Det er svært alvorlig for laksen i elva, sier han.Jostein Mosby er styremedlem i laksefiskelaget, og ansvarlig for kultivering i Otra.

— Undersøkelsene og fylkesmannen har avdramatisert dette, og det har vi forholdt oss til. Da lekkasjen pågikk, var det grumsete vann og ikke noe fint, men vi har ikke sjekket om fisken har blitt skadelidende, sier han.

Det kan gjøres med såkalt elektrisk fiske (el-fiske), der fisken lammes og registreres for å sjekke tettheten i elva.

— Vi sjekker yngelen i sidebekkene, men ikke ute i hovedelva. Det er en krevende og vanskelig oppgave. Det er mye som kan påvirke yngelen, men et lokalt problem er mistenkelig, sier han.

— Dette er erfarne fiskere, og hvis utslipp har drept fisk, så er det alvorlig, sier han.

Avkreftet

Undersøkelsene fra Norconsult og fra Bioforsk viste imidlertid at det ikke var fare for livet i Otra etter bruddet på avløpsledningen.

— Både bunndyr og vannkvalitet ble sjekket og viste at forholdene var gode, sier Kai Nybakk i Norconsult, som er innleid miljørådgiver for Statnett

— Men dere undersøkte ikke fisken i elva?

— Det var ikke grunnlag for å gjøre det da prøvene ikke viste noen problemer. Dessuten er el-fiske en krevende oppgave, sier han.

Nybakk sier samtidig at dersom fiskere opplever situasjonen annerledes, så må de ta kontakt.

— Vi har fulgt dette opp, men om noen har påstander eller bevis for noe annet, så må de komme med det til oss, så skal vi sjekke opp ytterligere, sier han.

Bør sjekkes

Trygve Poppe, laksefisker og professor ved Norges veterinærhøgskole, sier at påstandene ikke bør avfeies.

— At man ikke finner fisk på steder hvor man tidligere har funnet den, trenger ikke bety at det er tomt. Men hvis erfarne fiskere mener at yngel og smolt er vekk, så må ikke det avvises uten videre, sier han,

Poppe sier at dersom tilstanden i elva skiller seg fra tidligere år, så bør det undersøkes med el-fiske.