Torheim har forfalt kraftig under ulike eiere de siste årene. Nå vil Roger Aamodt Eiendom rive og bygge leilighetsbygg. Foto: Knut Holt

— Det er så dårlig at dette er eneste løsning. Vi river, graver ut stor parkeringskjeller og setter opp et nybygg som du godt kan kalle en slags kopi av gamle Torheim, sier salgssjef i Roger Aamodt Eiendom, Kim Johansen, til Fædrelandsvennen.

Nybygget får svalgang mellom leilighetene inn mot gården og terraser ut mot Otra.

Det var i 2005 grendelaget solgte det kjente festlokalet og forsamlingshuset. Siden har det hatt flere eiendomsutviklere som eiere, inntil Asamodt kjøpte bygget for 5,2 millioner kroner i fjor høst. Det foreligger godkjent utbyggingsplan.

— Vi har solgt tre leiligheter, men må selge fem eller seks før vi går i gang med bygging. Vi håper å komme i gang i sommer. Planen er å ha ferdig nybygg med ti leiligheter om et drøyt år, sier Johansen.

Han mener markedet for husbanfinaniserte leiligheter på Mosby bør være godt.

Torheim ble bygget som skogskole i 1913. Høie-eier Oscar Jebsen kjøpte i 1952 og gav huset i gave til Mosby. Dagens forsamlingshus ble åpnet i 1954. I den store festsalen har det vært alt fra dansefester til brylluper, kinofremvisning og mye mer. Tannlegekontor, legekontor og bibliotek holdt også til i Torheim. Eldre torridøler har et sterkt forhold til bygget, og det var store diskusjoner før det ble solgt i 2005.