— Dette er så viktig. Bare oversikten over kulturminner vil gjøre noe med oss og identiteten vår. Nå får vi endelig hukommelse. Vi trenger denne planen. Det har vært altfor mye ubevisst ødeleggelse av historie, sier Hagen.

Det er rådmann Svein Skisland som ber politikerne si ja til å lage en egen kulturminneplan for bygda. En samlet oversikt over bygdas historiske minner finnes ikke. Riksantikvaren stiller trolig med 100.000 kroner. Rådmannen håper på samarbeid mellom kommunen og frivillige organisasjoner om utarbeidelsen.

Hagen i Venstre har i to år jobbet for å få kommunen med på å lage oversikt over bygdas kulturminner.

— Bygda har massevis av historie og kulturminner. Vi skal ikke spare på alt, men vi skal ha et bevisst forhold til hva vi tar vare på og hva vi ofrer. Derfor må vi ha denne planen, sier Hagen.

Leder av Vennesla historielag, Morten Aslaksen, er også fornøyd. Han sier Vennesla har manglet et "bevaringspoliti" og at utbyggingsinteressene har hatt nokså fritt fram. - Alt kan ikke spares, men det er viktig at vi har oversikt slik at kommunen og andre vet hva de gjør. Kulturminneplan er veldig bra, sier han.