— Det er stor sannsynlighet for at det er en sammenheng mellom flere av disse innbruddene, og at det er et miljø som opererer. Vi jobber for fullt med å finne ut hvem dette er, sier Kjell Erik Eriksen, etterforskningsleder i Kristiansand-politiet.

I desember er det meldt inn 13 villainnbrudd i sentrum, Vågsbygd og Randesund.

Fire av dem har skjedd det siste døgnet.

I tillegg er det meldt inn innbrudd i Birkenes og Lillesand.

Likhetstrekk

— Det stjeles smykker, penger og mindre ting som er lett tilgjengelig. Sølvtøy og større tv-er overser tyvene, men tar med seg mobiltelefoner og Ipader, sier Eriksen.

— Hvorfor tror dere det er samme miljø som står bak?

— Vi ser likhetstrekk mellom flere av disse grove tyveriene og de er utført over et kort tidsrom. Det tyder på at det er et aktivt miljø, sier etterforskningslederen.

Verdien av det som tas varierer mye. Fra et hus i Kristiansand er det forsvunnet penger og smykker til en samlet verdi av rundt 150.000 kroner.

På dagtid

Tore Hilding Pettersen er en av dem som har vært utsatt for innbrudd. Tirsdag ettermiddag oppdaget han at noen hadde rotet gjennom skuffer og skap i huset på Kokleheia i Kristiansand.

Tyvene har trolig kommet seg inn på dagtid ved å bryte opp et vindu.

— De har stort sett gått etter omsettelige ting, og har tatt med seg smykker til en verdi av noen tusen, blant annet gifteringen til min kone. I tillegg er det forsvunnet noen tusen i reisevaluta, sier Pettersen.

Ber om hjelp

Både operative mannskaper og etterforskere har nå stort fokus på å stoppe innbruddsbølgen.

I tillegg ber politiet om hjelp fra huseierne.

— Folk bør være litt mer nøye med hva de oppbevarer hjemme og hvor de oppbevarer verdisakene sine. Bruk safer og låsbare skap og ikke la smykker ligge lett tilgjengelig. Ha heller ikke mye kontanter hjemme, sier Eriksen.