På skjermen foran Øystein Djupedal lyser nettavisenes første meldinger om at Stein Ytterdahl er utnevnt til fylkesmann i Aust- og Vest-Agder. På den andre skjermen og på telefonen kommer det støttemeldinger på epost og sms fra nær og fjern. Foto: Reidar Kollstad
-Et fantastisk privilegium der jeg har fått møte mange flotte mennesker. Slik beskriver Øystein Djupedal sine seks år som fylkesmann i Aust-Agder. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg er lei meg, men sånn er livet, sier Djupedal når Fædrelandsvennen møter ham på Fylkeshuset i Arendal.

Han er preget av beskjeden han nettopp har mottatt, strekker ut hånden og inviterer avisen inn. Avgjørelsen skulle egentlig ikke tas før i midten i juni.

— Jeg kom på jobb som en vanlig mann, sier Djupedal uten å avslutte setningen. Han var ikke forberedt da departementsråden ringte fredag morgen og ga ham den nøkterne og raske beskjeden om at han ikke blir fylkesmann i Agder.

— Det ble en litt annerledes dag enn jeg hadde tenkt, konstaterer han.

Ingen plan B

— Hva gjør du nå?

— Jeg har ingen plan B og vet ikke hva jeg skal gjøre videre. Jeg jobbet hardt for å få den. Nå har jeg ikke jobb, sånn er det, sier Djupedal og legger til at han tross alt har levd på fire-årskontrakter det meste av sitt liv.

— Det har vært et privilegium å være fylkesmann her. Vi trives her og har fått gode venner. Sønnen skal begynne på videregående skole fra høsten, og min kone har en flott jobb i kommunen. Vi trives i Arendal og på Sørlandet, og vil bo i Arendal. Nå må vi bruke litt tid og se hva vi gjør. Men for livets blide gutter er det alltid muligheter, sier Djupedal.

Politikken er han ferdig med.

— Den døren er lukket for godt, sier han.

— Men jeg har samarbeidet godt med politikerne lokalt. Jeg vet hvordan de tenker. Vi har spilt på lag og gjort det godt.

Et godt valg

På skjermen foran ham lyser nettavisenes første meldinger om at Stein Ytterdahl er utnevnt til fylkesmann i Aust- og Vest-Agder. På den andre skjermen og på telefonen kommer det støttemeldinger på epost og sms fra nær og fjern.

— Det gjør godt å få den støtten, både fra Aust- og Vest-Agder, sier han.

— Har det skjedd før, at regjeringen vraker en sittende fylkesmann?

— Det er regjeringens oppgave å velge den fylkesmann den ønsker. Slik må det være. Jeg ville vært et godt valg. Men det er også Stein Ytterdahl, sier han.

- Vi har levert

Første oktober forlater Djupedal embetet.

— Når jeg går ut døren første oktober så kan jeg være stolt av den jobben som er gjort. Vi har levert, sier Djupedal og roser de ansatte ved embetet.

— Da jeg kom hit hadde kommunene god grunn til å være misfornøyd med embetet. Det ble pirket i mye rart som var helt unødvendig. Det har vi fått ryddet opp i. Vi har fått orden på strandsonen, vi har fått Arendalsuka opp å stå på egne bein, vi har fått ro i Setesdal og vi har et tillitsfullt forhold og en god dialog mellom staten og kommunene.

— Mitt mantra har vært at ingen saker fra Aust-Agder skal avgjøres i Oslo. De skal løses lokalt. Det har vi lyktes med. Jeg tror ordførerne og kommunene har vært fornøyd med å vite at vi kan løse saker her, selv om vi er uenige. Den gode dialogen håper jeg kan videreføres med den nye fylkesmannen, sier Djupedal.

Arendalsuka

— Er det aktuelt å fortsette arbeidet med Arendalsuka?

— Arendalsuka står på egne ben og blitt en formidabel suksess. I år venter vi mellom 60.000 og 70.000 mennesker hit, 300-400 journalister. For fjerde gang åpnes valgkampen her. Halve regjeringen kommer hit. Det er det beste programmet så langt. Det er klart jeg føler meg sterkt knyttet til Arendalsuka. Det handler om en sterk tro på vårt demokratiske system og på folkestyret, og at slike møter kan bringe samfunnet fremover. Og det gleder meg at Kristiansand og resten av Sørlandet også føler eierskap til uka. Men fra oktober er jeg ikke fylkesmann, så da må vi tenke gjennom hvordan dette skal bli, sier Djupedal.

Et privilegium

— Angrer du på noe?

— Nei.

— Ikke en epost som ble sendt i de små timer heller?

— Nei. Det måtte gjøres. First House gikk bak ryggen og markedsførte at de hadde kontroll på Arendalsukas program. Det handlet om vår troverdighet. Men selv om brevet ble skrevet i affekt, så måtte det gjøres, og jeg angrer ikke, sier han.

— Hvordan har de seks årene som fylkesmann vært?

— Et fantastisk privilegium der jeg har fått møte mange flotte mennesker. Det har vært moro. Men det har vært hardt arbeid. Jeg jobber 70-80 timer hver uke. Jeg har fått mange spennende oppgaver, sier Djupedal.

Moro på kongeskipet

— Det har vært moro, fortell?

— Til Fædrelandsvennen lesere forteller jeg gjerne om kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakons besøk da de åpnet campus i Grimstad. Jeg hørte det ikke selv, men fikk fortalt historien fra kronprinsen på kongeskipet senere på kvelden. Han ville bare gjøre meg oppmerksom på at det kanskje kom en historie jeg kunne være klar over: Mette-Marit ble spurt av Fædrelandsvennens journalist om hvordan hennes kongelige høyhet så på å bli mottatt av Djupedal som er sosialist og republikaner?

— Han er jo så skjønn, svarte Mette-Marit.

— Jo, det har vært moro, sier Djupedal.