— Jeg kan ikke gjette hva folk vil ha. Det har jeg forsøkt på tidligere, og det funket dårlig, sier Steinar Krogstad.

Utenfor inngangsdøra til puben har Steinar Krogstad gjort det til fast rutine å ta en kaffekopp før de første gjestene kommer. – Ofte er de første kundene kamerater som vil ha gratis kaffe, men det er hyggelig det også, sier han. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Etter 17 år som kafébestyrer i Lillesand, var han lei. Konseptet trengte fornyelse, men i Krogstads hode var det tomt for ideer. I tillegg kjedet han seg på jobb — arbeidsdagen var blitt litt for mye rutine.- Så jeg spurte meg selv - hva vil jeg ha? Jo, jeg hadde lyst på en engelsk pub, men tenkte at det konseptet nok blir litt smalt i Lillesand. Så tenkte jeg at jeg kunne kombinere det med en dansk kro, forteller Krogstad.

Midt på sommeren i fjor var kafeen solgt, og puben «The Kingdom of Denmark» en realitet. Navnet henspiller til Shakespeares Hamlet, som også kan trekkes til både Danmark og Storbritannia, og slagordet «to beer or not to beer» kan også gi klare assosiasjoner til den kjente tragedien.

Noen tragedie har derimot ikke pubdriften vært for Krogstad.

— Jeg har fått et mye bedre liv etter at jeg startet puben. Jeg slipper å ha på vekkerklokke, og kan sitte her og våkne med en kopp kaffe før de første kundene kommer i 11-tiden, sier han fornøyd fra den lille terrassen utenfor lokalene nede ved Tomta.

Klokka er rundt 11 på formiddagen, og Steinar Krogstad har solgt dagens første frokost. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Vil få voksne folk ut

Siden oppstarten har Krogstad mistet hele 26 kilo i takt med at arbeidsmengden har økt, men det har også vært det eneste tapsprosjektet i forbindelse med puben. Etter oppstarten i fjor sommer startet han å tjene penger på utestedet i januar i år, noe han er godt fornøyd med.

På morgenkvisten venter gårsdagens oppvask når Steinar Krogstad kommer på jobb. I tillegg til at han selv som regel er å treffe på puben, har han også ekstrahjelper. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Krogstad ønsker å appellere til de 95 prosentene av Lillesands befolkning som aldri går ut, med et mål om å få ut fem prosent av dem.— Her skal de få slippe barn, barnebarn og musikk, men heller få danske smørbrød, dansk øl og dansk snaps, sier han.

- Men hvorfor akkurat Danmark?

— Jeg har alltid likt Danmark. Det er noe med rausheten der, folk er hyggelige og lettvinte, sier han.

Slik er også lillesandsfolket, skal vi tro Krogstad, men av og til synes han at hjembyen kan minne om en eneste stor fagforening.

— Pirker du på en person, har han eller hun plutselig hele byen i ryggen, ler han.

Må reise ofte

På jobben er to av hans tre store lidenskaper blitt forent i skjønn harmoni, nemlig mat og drikke. Han leser kokebøker og ser kokkeprogrammer, men selv oppsøker han sjelden de flotteste restaurantene.

— Jeg blir bare irritert av fancy mat, så det prøver jeg å unngå. Jeg vil ha ærlig mat som smaker som det skal smake, og som gjør ære på hovedingrediensen, sier han engasjert.

Og interessen for mat og drikke kombinerer han gjerne med sin tredje store lidenskap, nemlig reise.

— Det må alltid ligge en flybillett på kjøleskapet. Vi prøver på å få til en tur og en weekendtur hver vår og høst. For meg er reising motivasjonen for å jobbe, sier Krogstad, som helst holder seg til sørlige deler av Europa når han er på reisefot med sin kone Hilde.

Med seg på tur har han også lekedyrene Nasse og Tuppelupp, som han har fått av fornøyde gjester. Særlig høytidelig er det sjelden der Krogstad befinner seg, og han holder gjerne kontakten med kundene over sosiale medier når han selv er på reise.

— Dyrene er alltid med, så da legger jeg ut noen teite bilder av oss på Facebook, og så flirer folk av det, humrer han.

Hver gang Steinar Krogstad er på reisefot, har han med seg lekedyrene han en gang fikk av noen kunder, og legger gjerne ut bilder av reisefølget på Facebook. Her poserer han med dyrene i Spania: «Her er jeg i Bilbao og suger inn kultur! Jeg ville jo heller gå på bar, enn å se på Guggenheimmuseet, men Hilde fikk med seg Nasse og Tuppelupp på sin side, så jeg ble nedstemt.» Foto: Privat

Seks kjappe

— Hvordan ser den perfekte høstdagen ut for deg?

— Den kan være som helga som var. Vi dro til Justøya og plukket traktkantareller. Så kan jeg gjerne avsløre med en tur i sjøen, sier Krogstad.

- Så du bader fortsatt i sjøen, altså?

— Ja, badesesongen min varer fra rundt påske og fram til nå. Så lenge det ikke er under ti grader, er det bare friskt og godt.

- Drikker du helst øl eller vin?

— Ja takk! Når jeg er ute og tar en skikkelig helaften, starter jeg med god øl, drikker vin til maten, kaffe med noe sterkt i til dessert, og noe med isbiter i til slutt. Det må gå i riktig rekkefølge.

- Leser du noen bøker?

— Aldri, jeg leser kun kokebøker.

- Ser du noen serier da?

— Nei, jeg gir opp etter første episode. Men jeg ser gjerne kokkeprogrammer.

- Er det noe folk i Lillesand ikke vet om deg?

— Jeg tror ikke det. Jeg er dårlig på å skjule noe som helst, og har ofte fått litt kjeft for det.