Dyreparken er andre park i Kristiansand som vinner utmerkelsen "Årets grønne park." Her fra apejungelen i Dyreparken. Foto: Mats Johannesen

— Vi er veldig stolte over utmerkelsen. Våre gartnere, med Tom Taxerås i spissen, gjør en fantastisk jobb og rekker over et enormt stort område, sier administrerende direktør i Dyreparken, Per Arnstein Aamot, til Fædrelandsvennen.

Prisen ble delt ut fredag på Scandic Kristiansand Bystranda av Norske Anleggsgartnere - miljø og landskapsentreprenører (NAML), hvor blant annet konserndirektør Reidar Fuglestad i Dyreparken Utvikling og tidligere dyreparkdirektør Edvard Moseid tok imot prisen.

Sistnevnte var for øvrig nyutdannet anleggsgartner da han startet som assistent (og senere bestyrer og direktør) i Dyreparken i 1965. Det er 27. gang prisen deles ut av NAML, som har som formål å samle alle kvalifiserte anleggsgartnere og andre som driver bedrift innen grøntanleggsbransjen.

Rekreasjonsområde for hele landet

I sin begrunnelse for prisen trakk komiteen blant annet fram at den kontinuerlige, gode planleggingen samt det tette og gode vedlikeholdet gjør at parkområdet etter 50 års drift fortsatt fremstår innbydende med nærhet til dyr og natur.

Dyreparken er andre park i Kristiansand som vinner utmerkelsen "Årets grønne park." Her fra apejungelen i Dyreparken. Foto: Mats Johannesen

«Dyreparken har gjennom 50 år utviklet seg til å bli et særpreget park— og rekreasjonsområde, ikke bare for Kristiansand bys befolkning, men for hele landet.«

Videre fremheves det at parken er opparbeidet for å kunne tåle et stort publikumsbesøk og fremstår med faste dekker, beplantning og parkmessig utstyr.

I 1965 ble nyutdannede anleggsgartner Edvard Moseid ansatt som assistent og begynte på det som skulle vise seg å bli hans livsverk.

Fra 1968 avløste han Tjomsaas ble bestyrer og senere direktør frem til år 2000. ## - Heder til gartnerne

— Denne utmerkelsen er først og fremst en heder til gartnerne og den jobben de gjør hver dag, hele året. Det er gøy at andre også legger mer til innsatsen som blir lagt ned, skriver Aamodt.

Prisen har også gått til Kristiansand en gang før, til Ravnedalen i 1991. Andre prisvinnere er Studenterlunden og Dronningparken i Oslo, Byparken i Stavanger og Baroniet Rosendal i Kvinnherad.