Vågsbygd-russen i bilen «Wrecking Balls» og KKG-russen i bilen «Bearcave» har begge brukt godt over 100.000 kroner på bilen, kjøpt egenproduserte russesanger og regner med å bruke godt med oppsparte midler fram mot 17. mai.

Mathias Hjetland, Per Eivind Try, Markus Moen og Issa Al-Musawi er snart i mål med sin bil «Bearcave». 120.000 kroner har gått med til å kjøpe og gjøre klar bilen. Foto: Jørgen Steffensen

— Vi kjøpte denne i slutten av mai i fjor for 140.000 kroner. Da fulgte lydsystemet med, som er det beste inneanlegget, så har vi kjøpt lys, blits, trukket om setene og fikset motoren, forteller Vilhelm Launes, Johan Elieson og Niklas Hübert.

De er åtte russ på russebilen, og forteller at mye dugnad og sponsorpenger også har gått inn i potten.

— Er det verdt det?

— Det er mye penger, og andre bruker kanskje bare 10.000 på russetida. Men vi regner med å få 80.000 kroner igjen når vi selger bilen igjen, så det er ikke så ille, sier Johan Elieson.KKG-bilen «Bearcave» kostet rundt 120.000 kroner med alt inkludert.

— Vi får det igjen i glede, sier Issa Al-Musawi.

Det koster

Fædrelandsvennen treffer russen på Tresse, i forkant av Sørlandstreff på Odderøya i kveld. De sier at det koster å være russ i dag.

— Det er utgifter til treff, drivstoff, drikke, hotell og så videre, sier Vilhelm Launes.

Johan Elieson, Niklas Hübert og Vilhelm Launes har sammen med kameratene brukt 140.000 kroner på russebilen «Wrecking Balls». Mye av pengene sitter i lydanlegget, som de mener har den beste innelyden i byen. Foto: Jørgen Steffensen

Russen i Oslo-området er kjent for russebusser til millioner av kroner, og egenproduserte sanger av dyre produsenter. Men bilene fra Vågsbygd og KKG har også egne sanger, noe som også begynner å komme i sør.

— I fjor var det vel én russebil som hadde sang, og vi har fått en amerikaner til å lage vår låt for 10.000 kroner. Det er bar en syrelåt, sier Vilhelm Launes.

— Det er så kleint med sånne sanger hvor russen synger selv. Det er bedre å bare ha en sang å «klikke til», sier Per Eivind Try.

Konsept

Kristiansand-russen har ikke egne, store konsepter for russebilen, men også det er på vei.

I tillegg til navnene på bilene og egne sanger, har de også egne logoer på alle russeklærne.

— Vi har ikke konsept, vi har satset alt på anlegget. I Oslo skal alt være konsept, med dekknavn fram til avsløringen av konseptet. Jeg er glad vi ikke har det, men det ser gøy ut, sier Try.

Men de er enige om at det er tendenser til at russebilkonsept er på vei også her.

— At vi ikke bare har et navn, men egen sang, logo, og egne klær med logo. Det har kommet i år, sier de.

Stort treff

40 til 50 russebiler fra Sørlandet kommer lørdag ettermiddag til Odderøya Amfi for årets Sørlandstreff, og konsertene varer hele lørdag kveld, fra klokka 16.00 til 01.30. Ordenssjef for politiet i Kristiansand, Dag Tallaksen, sier at politiet vil holde et øye med russen i kveld.

— Arrangøren har et vaktselskap, og sender inn risikoanalyse til oss som vi gjør våre vurderinger fra. Vi er innom med innstasleder flere ganger i løpet av kvelden.

— Høyner dere bemanningen?

— Ikke direkte, men vi har mulighet til det dersom arrangementet utarter seg. Men erfaringsmessig så gjør det ikke det, sier han.

— Russen pleier å holde seg der på et lite geografisk område, og dessuten er blant annet kommunen der med feltteamet, som deler ut vann og prater med folk. Det er også ett tiltak, sier han.

Tallaksen sier at politiet er fornøyd med russen så langt i år.

— Vi får få meldinger på dem. Det tyder på at de holder seg i skinnet, ikke går over streken og er til sjenanse for andre.